latinica  ћирилица
10/12/2018 |  13:24 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Ozvaničena saradnja pozorišta Srpske i Prištine

Sporazum o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Prištini čije sjedište je izmješteno u Gračanicu, koji je danas potpisan u Banjaluci, omogućiće, između ostalog, učešće u zajedničkim produkcijama predstava, razmjenu autora, umjetnika i drugih stručnjaka.

Sporazum su potpisali direktori Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković i prištinskog Narodnog pozorišta čije sjedište je izmješteno u Gračanicu Predrag Radonjić.

Novaković i Radonjić su najavili da će banjalučka publika večeras moći da pogleda predstavu "Banović Strahinja", autora Borislava Mihajlovića Mihiza, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Šabačkog pozorišta.

Radonjić je rekao da se Narodno pozrište u Prištini, koje obilježava 70 godina postojanja, nalazi u specifičnoj situaciji jer nosi ime grada iz kojeg je protjerano.

- Nemamo matičnu scenu, nego smo izmješteni u Gračanicu, ali se trudimo da sa našim predstavama, koje sve više radimo u koprodukciji sa drugim pozorištima iz Srbije, gostujemo i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji - naveo je Radonjić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog gostovanja pred banjalučkom publikom, koja uvijek ima razumijevanja za situaciju u kojoj ovo pozorište radi, trudeći se da stvori kvalitetne predstave.

Glumac Narodnog pozorišta u Prištini Milan Vasić rekao je da ansambl ovog teatra radi punom parom, kao i da je veliko zadovoljstvo kada predstave ove kuće može da gleda publika izvan Kosova i Metohije.

On je izrazio nadu da će biti nađen način da Narodno pozorište u Prištini češće gostuje u Republici Srpskoj, te da svaku premijeru predstavi i publici na ovim prostorima.

- Radujem se kada god dođem u Banjaluku jer nas publika uvek dobro prihvati - istakao je Vasić.

Novaković je naglasio da prištinsko pozorište ima šta da ponudi, te izrazio zadovoljstvo što će ovaj protokol doprinijeti da se ozvaniči već uspješna saradnja.

- Za Kosovo i Metohiju sam i emotivno vezan, te mi je izuzetna čast da ugostim glumce prištinskog pozorišta u egzilu, koje, uslovno rečeno, čergari i pokušava da pronađe mjesto na pozorišnoj sceni na prostoru na kojem obitavamo - rekao je Novaković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je razgovarano i o gostovanju nacionalnog pozorišta Srpske u Gračanici, ali da je to trenutno nemoguće, jer bi bilo teško obezbijediti vize za glumce da bi ušli na Kosovo i Metohiju, kao i dozvole za pozorišne rekvizite.