latinica  ћирилица
10/12/2018 |  18:27 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej: Ne smijemo izgubiti Pećku patrijaršiju

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu počeo je međunarodni naučni skup u čast jubileja – osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

- Prije osam vijekova Sveti Sava izdejstvovao je da Srpska pravoslavna crkva dobije autokefalnost, a na tom događaju se razvijala čitava naša istorija, kultura i sve ono što jedan narod čini narodom - istakao je patrijarh Irinej.

Sveti Sava je htio da Crkva bude osnovana u narodu i iz naroda, sa svojim jezikom, kulturom, državom i dinastijom, a to djelo je učinio na najgenijalniji način – bez borbe, bez krvi, bez svega što su kasnije činili pojedini narodi, naglašava patrijarh. Tako je, kaže, obezbijeđen razvoj države i naroda. Nažalost, kaže patrijarh, prijeti opasnost da naš duhovni centar, Pećka patrijaršija ne bude u okviru države.

- To je jedan ozbiljan problem za nas, i to bi trebali da shvate i oni koji danas snagom i silom upravljaju ovim svijetom – da bi to bilo vrlo tragično za istoriju svijeta i za naš narod da Pećka patrijaršija sa svetom kosovskom zemljom pređe drugim narodima - kaže patrijarh Irinej.

Predsjednik SANU Vladimir Kostić ističe da je odnos SANU prema SPC – odnos velikog i neuporedivog poštovanja i da je autokefalnost naše crkve jedan od samo nekoliko najznačajnijih događaja svekolike srpske istorije.

- Osjećaj i svijest koju moramo da održavamo da ne dođemo u situaciju da nam istoriju diktiraju drugi, pokušaja kakvih imaju kada smo svjedoci, ili da, još gore, a ovdje ima i mladih ljudi – u diktate i sami povjerujemo. U tom naporu Srpska akademija nauka i umjetnosti je iskreni saputnik i saradnik - poručio je Vladimir Kostić, predsjednik SANU.

Međunarodni naučni skup, posvećen samostalnosti i osmovjekovnom doprinosu Srpske pravoslavne crkve istoriji, teologiji i kulturi srpskog naroda, okupio je više od stotinu istaknutih inostranih i domaćih istraživača.