latinica  ћирилица
11/12/2018 |  15:28 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

U Doboju otvoren Sajam zapošljavanja, ponuđeno 200 radnih mjesta

Petanest poslodavaca iz Doboja otvorilo je oko 200 radnih mjesta na kojima posao mogu da dobiju radnici 40 različitih zanimanja. Potrebe za radnicima iskazali su na Sajmu obrazovanja odraslih i zapošljavanja kojem su se odazvali i nezaposleni, ali čija zanimanja nisu mnogo tražena.

Farmaceut sa licencom, prehrambeni tehnolog i profesor njemačkog - najtraženija su zanimanja sa visokom stručnom spremom kojih nema na birou rada u Doboju. Poslodavac Slaviša Bukejlović odlučio je da tehnologa potraži i na sajmu zapošljavanja.

"Tehnologa je inače malo, pogotovo prehrambenog smjera, a i ono što ih ima nisu baš raspoloženi da rade u pogonu, svi bi voljeli da rade negdje u kancelariji, da budu na budžetu sa sigurnom platom", ističe Bukejlović.

Među nezaposlenima ima raznih vrsta zanimanja, od zanata do visoko obrazovanih, ali do posla teško dolaze. Mnogi pristaju i na druge poslove, samo da bi se zaposlili.

Zidari, tesari, armirači i druga zanimanja građevinske struke, zatim vozači raznih kategorija, autoelektričari, automehaničari - još su neka od najtraženijih zanimanja u Doboju.

Marica Ilić, stručni savjetnik Odjeljenja za privredu u Doboju ističe da se radi o preko 40 različitih zanimanja, a broj ponuđenih otvorenih radnih mjesta na sajmu je blizu 200.

Sajam zapošljavanja organizovan je zbog potrebe privrednika za radnom snagom, koja sve više napušta ove prostore. Efekti sajma biće poznati za nekoliko dana.

Na Birou za zapošljavanje u Doboju evidentirano je 4.773 lica, od čega je 1.670 lica koji posao traže u oblasti zanatstva i usluga.