latinica  ћирилица
11/12/2018 |  15:44 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

U Brčkom otvoreno prihvatilište za beskućnike

Crveni krst distrikta Brčko u saradnji sa Odjeljenjem za bezbjednost Distrikta otvorio je prihvatilište za beskućnike koje služi i za prihvat ugroženih lica u kriznim situacijama. Trenutni kapictet prihvatilišta je 30 kreveta.

U Civilnoj zaštiti distrikta Brčko navode da je u 2014, kada je Brčko bilo pogođeno elementarnim nepogodama, definisano koliko su potrebni ovakvi smještajni kapaciteti.

Crveni krst distrikta Brčko, posljednje četiri godine iz grant sredstava izdvajao je prosječno 10.000 maraka, kako bi opremio prostor za prihvat beskućnika i drugih lica.

"Kada smo shvatili da na području Distirkta nažalost, postoji dio ljudi, kako se to zvanično kaže, koji znaju biti zatečeni u skitnji i koji nemaju krov nad glavom, tu aktivnost smo proširili, naročito u zimskim danima, kada temperatura pada ispod nule", naglasio je Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta distrikta Brčko.

Civilna zaštita, Crveni krst i ostale organizacije, koje imaju sličnu misiju sarađuju sa Јavnim zdravstvom i Policijom distrikta Brčko, koji im pomažu u radu.

Objekat za prihvat nezbrinutih lica u Brčkom smješten je na brčanskoj bescarinskoj zoni. Trideset kreveta raspoređeno je u sedam soba, opremljene su kuhinja i kupatila.