latinica  ћирилица
11/12/2018 |  15:52 | Autor: SRNA

Pelegrini: Bratislava izričito protiv vojske Kosova

Slovački premijer Peter Pelegrini izjavio je, nakon sastanka sa premijerom Srbije Anom Brnabić, da Slovačka i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i izričito se protivi transformaciji kosovskih bezbjednosnih snaga u oružane snage.
Peter Pelegrini - Foto: RTS
Peter PelegriniFoto: RTS

"Situacija je veoma složena. Slovačka je članica NATO-a i mislim da je i pozicija Alijanse u vezi sa tim pitanjem negativna. Zato mislim da će jednako snažan stav pokazati i Alijansa, a to je stav i međunarodne zajednice i EU. Slovačka će iskoristiti svoje instrumente u OEBS-u za rješavanje ovog pitanja", rekao je Pelegrini.

On je naglasio da Priština mora da dobije jasan signal da, ako bude povlačila korake protiv međunarodnog prava i narušavala mir i stabilnost u regionu, ne može da računa da će biti poštovan partner u Evropi, prenose beogradski mediji.

"Neophodno je da pozovemo Prištinu da se povuče od ovih jednostranih i prije svega neustavnih koraka. Niko ne bi želio da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu. Žao mi je što trenutno izgleda da Priština nema interes za mirno riješenje i što, i u pogledu politike, vidimo težnju napetosti i dalje eskalacije", zaključio je Pelegrini.

Brnabićeva je rekla da je Pelegrinija informisala o teškoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi i ogromnoj zabrinutosti Beograda zbog najava o formiranju takozvane vojske Kosova.

"To smatramo najvećom i najdirektnijom pretnjom miru i stabilnosti u regionu. To nisu evropske vrednosti. Mi želimo u EU, to je mesto gde treba da bude ceo Balkan, i opredeljeni smo za dijalog", poručila je Brnabićeva.

Ona je istakla da Srbiju i Slovačku spaja i to što Slovačka poštuje međunarodno pravo i pravdu i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i po tom pitanju ima principijelni stav.

"Prenela sam Pelegriniju zahvalnost srpskog naroda. To nećemo zaboraviti, taj postojan stav. To što nam ovako pomažete omogućava da imamo dijalog o mogućoj dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom", rekla je Brnabićeva.