latinica  ћирилица
11/12/2018 |  16:06 ⇒ 21:43 | Autor: RTRS

"Startap Srpska": Mladima obezbijediti početni kapital

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske raspisao je javni poziv za dodjelu dva miliona maraka bespovratnih sredstava za podsticaj razvoju preduzetništva kod mladih. Riječ je o Programu "Startap Srpska", koji se finansira sredstvima Vlade Srbije i Zavoda za zapošljavanje.

Program "Startap Srpska" je šansa za nezaposlene mlade da počnu biznis i u vlastitoj firmi zaposle prvo sebe, a zatim i druge. On bi mogao da obuhvati čak trećinu onih koji posao traže posredstvom Zavoda za zapošljavanje, tačnije, sve aktivne tražioce posla, mlađe od 35 godina.

"Svi aplikanti moraju proći prvo obuku u zavodu, pa tek nakon obuke mogu predati aplikaciju. Mora se proći obuka iz preduzetništva, pa tek onda podnijeti zahtjev. Veliko je interesovanje za obuku u ovoj fazi", istakao je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Za pokretanje poljoprivredne ili određene uslužne djelatnosti, subvencija iznosi 20 000 maraka. Deset hiljada više dobiće oni koji pokreću posao u oblasti informaciono-komunikacione tehnologije. Posao u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu biće subvencionisan sa 50 000.

"Namjera nam je da tri godine pratimo aplikanta. Ako ne uspiju u biznisu moraće vratiti sredstva. Mi na taj način štitimo sredstva", dodao je Vujičić.

Јavni poziv, koji će biti zaključen 4. januara, raspisan je na osnovu Odluke Vlade Republike Srpske o usvajanju Akcionog plana zapošljavanja za ovu godinu. Predsjednica Srpske ističe da će sa Vladom i dalje raditi na programima koji mogu da dovedu do veće zaposlenosti, većih plata, više preduzetničkog duha.

"Ako imate jasnu viziju šta hoćete da radite, ako ste već ušli u razgovore oko toga i znate šta želite postići tim poslom, ako ste u prilici da za početak dobijete 20, 30, ili 50.000 maraka, koji su dostupni kroz naš program, onda je to dovoljno da pokrenete posao", istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Pogotovo ako se ima u vidu da subvencija dostiže i do 70 odsto ukupne vrijednosti programa iskazane u biznis planu. Na to ukazuje i poslovna zajednica koja je podržala Program Startap Srpska.

Prema mišljenju ekonomista, "startap" je jedan od najsavremenijih pristupa vođenju ekonomske politike. Iako nema garancije uspjeha, ističu da je mladima potrebno obezbijediti početnu poziciju, kakvu bi imali u inostranstvu.

"Ako ih petina opstane i ovdje zaposle neke od svojih kolega ili ostvare bilo kakv prihod, to će biti dovoljan doprinos domaćoj ekonomiji. Onda to ulaganje može biti opravdano", naglasio je ekonomski analitičar Goran Radivojac.

Biće to, smatraju predstavnici poslovne zajednice, korak naprijed za Srpsku da se približi zemljama regiona i razvijenim zemljama Evrope po broju privrednih društava u odnosu na broj stanovnika.