latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:06 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Ljubić: Bošnjaci zastupaju politiku unitarizma u BiH

Poslanik u Saboru Hrvatske Božo Ljubić rekao je danas da su konstitutivna prava hrvatskog naroda u BiH narušena i da je ustavna obaveza Hrvatske da brine o Hrvatima koji žive u BiH.

Ljubić je pred hrvatskim parlamentom istakao da rasprava o deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, koju je predložio Odbor za Hrvate izvan Hrvatske na čijem je čelu, rekao da su protekli izbori u BiH samo potvrdili u kakvom položaju se nalaze Hrvati.

On je optužio Bošnjake da zastupaju politiku unitarizma, te da su unitarističke ideje dio agende bošnjačkih stranaka u koje spadaju nacionalne, ali i lijevo orijentisane stranke, prenose hrvatski mediji.

Ljubić je rekao da se probošnjačke strukture zalažu za principe jedan čovjek-jedan glas i građansku državu, s ciljem dominacije jednog naroda, dok se hrvatski narod u BiH zalaže za federalizam.

On je istakao da je Hrvatska dužna da reaguje na kršenje ustava u susjednoj zemlji koje ide na štetu konstitutivnih naroda u BiH.

- Јedinstvo koje smo imali u Domovinskom ratu i jedinstvo u Saboru kada je bilo govora o pridruženju EU i NATO-u traži da ovoj temi ne pristupamo stranački, već nacionalno - poručo je Ljubić.

On je naveo da je deklaracija upućena prvenstveno Hrvatima u BiH, kako bi im se poslala poruka da "Hrvatska stoji iza njih", zatim hrvatskoj političkoj javnosti, plitičkim elitama, ali i cinicima iz međunarodne zajednice, kao i saveznicima u EU i NATO, te političkim elitama u BiH, posebno druga dva naroda.

Ljubić je kritikovao bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Volfganga Petriča zbog nametanja više od 70 amandmana na ustave entiteta što je negativno uticalo na prava Hrvata u FBiH, dok oni u Republici Srpskoj "nisu dobili ništa".

- Iako su hrvatske stranke okupljene oko HNS-a na ovogodišnjim izborima dobile više od 90 odsto glasova Hrvata, bošnjačke stranke pokušavaju doći do kontrole  hrvatskog kluba  u Domu naroda Parlamenta FBiH i na taj način formirati vlast - rekao je Ljubić.

On je naveo i da sve odluke u Vladi Republike Srpske mogu donijeti ministri iz srpskog naroda, dok u Vladi Federacije BiH to mogu učiniti ministri iz bošnjačkog naroda.

- Ključna rasprava u BiH vezana je za presude dva suda i to presude u predmetu "Sejdić-Finci" i odluka u predmetu "Ljubić" - rekao je Ljubić i dodao da nije sporno da svako može biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali da se ta odluka mora sprovesti u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je rekao da se bez Doma naroda Parlamenta FBiH ne mogu imenovati predsjednik i potpredsjednici FBiH, Vlada FBiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ljubić je ocijenio da se sada odgovornost pokušava prebaciti na Centralnu izbornu komisiju, te da jedino Parlamentarna skupština BiH može promijeniti Izborni zakon BiH.

On je zaključio da je Hrvatska obavezna djelovati i reagovati u vezi sa kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma u režiji Savjeta za sprovođenje mira, pozdravljajući reagovanje hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu nakon izbora u BiH.

Hrvatski sabor na današnjoj sjednici razmatra Prijedlog deklaracije o položaju Hrvata u BiH, kojom susjedna Hrvatska zahtijeva od BiH da izmijeni Ustav i izborno zakonodavstvo.

Sjednici prisustvuju i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto /HDZ/, kao i predstavnici Sveučilišta u Mostaru.