latinica  ћирилица
12/12/2018 |  12:36 ⇒ 12:54 | Autor: SRNA

Lipljan- Albanci ispisali "OVK" na srpskoj školi i kući

Grupa Albanaca danas je u Lipljanu preskočila ogradu Osnovne škole "Braća Aksić" koju pohađaju srpska djeca i na zidu sprejom ispisala "UČK" /OVK/, što je među učenicima i nastavnicima izazvalo veliku uznemirenost, a potom je isti grafit nedaleko od škole ispisan i na jednoj srpskoj kući.
Ispisan grafit UČK na osnovnoj školi u Lipljanu (Foto: Kancelarija za KiM -
Ispisan grafit UČK na osnovnoj školi u Lipljanu (Foto: Kancelarija za KiM

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je saopšteno da je za stvaranje društvene klime u kojoj se, čak i srpska djeca izlažu ovakvoj vrsti prijetnji i nasilja, jedino i isključivo odgovorna Priština.

Nacionalistička i šovinistička histerija među pojedinim Albancima već nedjeljama se generiše iz Prištine najavama formiranja tzv. vojske Kosova i ispisivanje slogana ove vrste ne može se shvatiti drugačije nego kao prijetnja čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju.

Konstatovano je da su ovakvi izlivi neprijateljstva prema srpskom narodu nesumnjivo posljedica početka rada Specijalnog suda za zločine terorističke OVK, što je, očigledno, uplašilo i onespokojilo zločince koji su u protekle dvije decenije na KiM često slavljeni kao heroji.

Iz Kancelarije je ponovo upućen apel međunarodnoj zajednici da preduzme hitne korake kako bi neprijatelji stabilnosti i mira u Prištini bili obuzdani i spriječeni u namjeri da destabilizuju cijeli region.