latinica  ћирилица
12/12/2018 |  15:35 | Autor: SRNA

Četvorica pripadnika OVK odazvaće se pozivu u Hag, a dvojica neće

Na spisku bivših pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ koji su pozvani na saslušanje u Specijalni sud za zločine u Hagu za sada se nalazi šest komandanata ove terorističke organizacije, od kojih su četvorica putem advokata poručila da će se pojaviti u sudu, a dvojica da se neće odazvati pozivu.

Na spisku su bivši komandant terorističke OVK za region Srbice Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK za region Lab Rustem Mustafa Remi, predsjednik Vojnog suda OVK Sokol Dobruna i jedan od niže rangiranih komandanata OVK za zonu Lab-Podujevo Nazif Mehmeti.

Poziv za saslušanje dobio je i Safet Sulja, komandant Centra za obuku pripadnika OVK u Tropoji u sjevernoj Albaniji, te Remzi Šalji, komandant operativne zone OVK Paštrik, granično područje sa Albanijom u regionu Đakovica-Dečani.

Prva četvorica su preko advokata poručili da će se od 14. januara do 24. januara naredne godine pojaviti u Specijalnom sudu u Hagu, dok su Sulja i Šalja posredstvom advokata izjavili da se neće odazvati pozivu.

Na prvom spisku za privođenje u Specijalnom sudu u Hagu nalazi se još jedno lice, a prema informacijama iz izvora bliskih istražiocima Specijalnog suda, riječ je o Dautu Haradinaju, bratu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Pozvani bivši komandanti terorističke OVK dovode se u direktnu vezu sa ubistvima, kidnapovanjima i trgovinom organima Srba i nealbanaca od početka 1998. do kraja 2000. godine.

Iz srpske Komisije za nestala i kidnapovana lica Srni je rečeno da su specijalnom tužiocu i specijalizovanim vijećima u Hagu dostavljene hiljade stranica izjava i dokaznih materijala o odgovornosti i zločinima na Srbima pozvanih pripadnika OVK.

Sulja i Šalja se dovode u direktnu vezu sa trgovinom organima jer su, kako ističu iz Komisije, u rejonu njihove odgovornosti na području Metohijske kotline i na sjveru Albanije odvođeni kidnapovani Srbi.

U rejonu odgovornosti Šalje i Sulje nalazila se i Žuta kuća u kojoj su, prema navodima specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija i šefa tima Euleksa za istragu ratnih zločina nad Srbima na Kosovu Klinta Vilijamsona, vađeni organi kidnapovanim Srbima.