latinica  ћирилица
12/12/2018 |  15:37 ⇒ 13/12/2018 | 07:25 | Autor: RTRS

Ćulum za Radio Srpske: Nećemo potpisati sporazum

Institucije na nivou BiH ponovo pokušavaju da otmu nadležnosti entitetima i pribave sebi ingerencije koje im po zakonu ne pripadaju. Na osnovu dokumenta, koji je u posjedu Srne, iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH upućen je dopis svim direktorima, komesarima i šefovima policija, kojim ih poziva da sutra potpišu sporazum o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH.
Darko Ćulum - Foto: RTRS
Darko ĆulumFoto: RTRS

Analitičari i zvaničnici Srpske ocjenjuju da Direkcija ne preza ni od čega, pa ni od toga da prekorači svoja ovlaštenja, da bi od sebe napravila policijski organ i pribavila operativne nadležnosti.

U pozivu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH jasno se navodi da policijske i bezbjednosne agencije treba da potpišu sporazum o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, ali i da MUP Srpske nije dao saglasnosti na uvezivanje svog operativnog centra sa operativnim centrima ostalih policijskih agencija u BiH.

Iz MUP-a Srpske ovo je i potvrđeno. Tvrde da potpisivanje ovog sporazuma nije u nadležnosti Direkcije.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Đulum u izjavi za Radio Republike Srpske potvrdio je da policija Srpske neće potpisati ovaj sporazum.

"Policija Republile Srpske neće potpisati ovaj sporazum. Mi imamo svoj sistem radio komunikacije koji pokriva cijelu Republiku Srpsku na kojoj mi imamo operativnu i stvarnu nadležnost", istakao je Ćulum.

On je objasnio da ne postoji nikakav "propis" koji omogućava da Direkcija uspostavi takav sistem. Dodao je da Policija Republike Srpske sarađuje sa svim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH i da će to biti nastavljeno. 

"Mi imamo zakonsku i ustavnu nadležnost i zna se za šta su nadležni policijski službenici iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela", rekao je Đulum.