latinica  ћирилица
13/12/2018 |  10:54 ⇒ 13:15 | Autor: RTS

Kolona 45 vozila KFOR ušla na sjever Kosova

Više od 45 vozila KFOR-a ušlo je na sjever Kosova i Metohije, nešto prije 10 časova. Kreću se u koloni i, prema informacijama s terena, idu u pravcu Leposavića.

Osim borbenih vozila, pripadnici KFOR-a nose i opremu za blokade i pravljenje barijera, poput građevinskih mašina, bagera, kolutova žice, prenosi RTS.

Kolona vozila nadlijeću dva helikoptera, a ona je oko 9 časova prošla pored Kosovske Mitrovice.

Portparol KFOR-a Vićenco Graso kaže da je riječ o redovnoj vježbi.

- Ima i drugih konvoja koji se kreću u drugim dijelovima Kosova. U skladu sa Rezolucijom 1244, trupe KFOR-a treniraju spremnost da budu brzo raspoređene širom Kosova - kaže on.

KFOR je istakao da oni brinu o bezbjednosti Srba, na šta je reagovao predstavnik Srpske liste Slavko Simić.

 Simić je poručio da bi KFOR, ako stvarno brine o Srbima, trebalo da uperi trupe ka jugu, a ne ka sjeveru Kosmeta.

 Portparol Kfora Vićenco Graso rekao je za RTS da je kretanje opreme i pripadnika Kfor na severu Kosmeta deo redovnih vežbi.

Pokreti KFOR-a na sjeveru dolaze u trenutku već podignutih tenzija nakon poteza koje Priština povlači mimo EU, a posebno uoči namjere da sutra donese odluku o formiranju kosovske vojske, uz otvorenu podršku zapadnih centara političke i vojne moći.

Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral DŽejms Fogo, juče je rekao da je formiranje vojske nešto o čemu suvereno odlučuje Priština.

U tom kontekstu, prisustvo KFOR na sjeveru, posebno sastav i oprema vozila, ukazuje na strahovanje od moguće reakcije Srbije.