latinica  ћирилица
14/12/2018 |  08:16 | Autor: SRNA

Ljubomiru Simoviću Evropska nagrada za poeziju

Јedan od najboljih srpskih pjesnika Ljubomir Simović 20. je laureat Evropske nagrade za poeziju "Petru Krdu", koju dodjeljuje Književna opština Vršac.
Ljubomir Simović (foto: carsa.rs) -
Ljubomir Simović (foto: carsa.rs)

Nagrada će Simoviću biti uručena danas, u Svečanoj sali vršačke gradske kuće, a oglasiće se zvono Književne opštine Vršac, kulturne organizacije koja skoro 50 godina na najbolji način promoviše kulturu, poeziju i ovaj grad.

U obrazloženju odluke predsjednik međunarodnog žirija Draško Ređep istakao je da poezija Ljubomira Simovića kontinuirano, punih šest decenija, od vremena "Slovenskih elegija" i antologijskih "Epitafa sa Karanskog groblja", sa najvišim mjerilima prepoznavanja bića i moralne čvrstine, govori o bar dva vijeka našeg postojanja.

"Najuspješniji savremeni dramatičar, Simović je u svoju lirsku svesku zabilježio nepredvidive česte slobode, daleko od bilo kakvog pripadnog uvodničarskog štiva. Njegov stih se potresno i uzbudljivo pronalazi u pukotini nevremena, čak i više od toga, upravo je u njegovoj lirskoj brojanici ono neuhvatljivo neistorijsko zbivanje u nama i oko nas postalo znamen istorijskih epoha", navedeno je u obrazloženju žirija.

U obrazloženju je istaknuto da, nakon Vaska Pope, u srpskoj poeziji nijedan autor nije ispoljavao kao svoju istinitu prirodu, naklonost ka sažetosti i strogost prema sebi, prenose mediji u Srbiji.

Nagrada, koja se dodjeljuje svake druge godine, biće uručena u Svečanoj sali gradske kuće, a oglasiće se zvono Književne opštine Vršac, kulturne organizacije koja skoro 50 godina na najbolji način promoviše kulturu, poeziju i ovaj grad.

Ljubomir Simović je pjesnik, dramski pisac, esjista, pripovjedač, putopisac. Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Simovićeve pjesme i drame su prevođene i štampane na mnogim jezicima, bilo u posebnim knjigama, bilo u književnim i pozorišnim antologijama, zbornicima i časopisima.

Dobitnik je više književnih i pozorišnih nagrada, među kojima su nagrada Đorđe Јovanović, Zmajeva nagrada, Oktobarska i Sedmojulska nagrada, BIGZ-ova, Zlatan krst kneza Lazara, Branko Miljković, Isidora Sekulić, Desanka Maksimović, Nagrada Grada teatra Budve "Stefan Mitrov Ljubiša".

Rođen je 2. decembar 1935. godine u Užicu. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju šlolu, a diplomirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na grupi za istoriju jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik.

Bio je urednik i odgovorni urednik studentskog književnog časopisa Vidici. Radni vijek je proveo je kao urednik u kulturnoj redakciji Radio Beograda.