latinica  ћирилица
14/12/2018 |  09:24 | Autor: SRNA

Podrška razvoju kreativnih industrija u Srpskoj

U Republici Srpskoj neophodno je ulagati u razvoj kreativnih industrija koje su pokretači kulturne raznolikosti u Evropi i među su najdinamičnijim sektorima privrede EU, rekla je pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković.
Tanja Đaković - Foto: SRNA
Tanja ĐakovićFoto: SRNA

Na otvaranju izložbe studenata i profesora Tehnološkog fakulteta banjalučkog Univerziteta u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Đakovićeva je navela da značaj kreativnih i kulturnih industrija potvrđuje podatak da zapošljavaju oko sedam miliona ljudi, odnosno 3,3 odsto radno aktivnog stanovništva EU i čine 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Shodno tome ulaganje u kreativne industrije neophodno je i na našem prostoru. Izložba studenata i profesora Tehnološkog fakulteta doprinosi stvaranju pogodnije klime za razvoj i jačanje kreativnih industrija u Republici Srpskoj", poručila je Đakovićeva.

Ona je dodala da izložba u potpunosti odgovara na zadate izazove i doprinosi realizaciji ciljeva Strategije razvoja kulture Republike Srpske za period 2017-2022. godina koja predviđa slične aktivnosti u okviru potpunog angažmana institucija kulture Srpske.

"U ovom trenutku jedan od prvih koraka jeste upravo razvijanje i jačanje kreativnih industrija u okviru postojećih sistema, a to je upravo na ovaj način kako su izveli Muzej savremene umjetnosti i Tehnološki fakultet", rekla je Đakovićeva.

U galeriji "Plus" Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske sinoć su izloženi radovi 25 studenata treće i četvrte godine sa tri studijska programa - odjevna tehnologija i dizajn, obućarska tehnologija i dizajn i grafičko inženjerstvo.

Riječ je o različitim unikatnim proizvodima odjeći, torbama, ruksacima, papučama, rokovnicima, šoljama, posterima, novogodišnjem nakitu, umjetničkim slikama i ostalom.

Izložba je prodajnog karaktera i biće otvorena do 26. februara.