latinica  ћирилица
14/12/2018 |  11:33 ⇒ 20:35 | Autor: Agencije

Samoproglašeno Kosovo formiralo vojsku

Nakon što je kosovski parlament usvojio paket od tri zakona: Zakon o kosovskim bezbjednosnim snagama, Zakon o službi u kosovskim bezbjednosnim snagama i Zakon o ministarstvu odbrane, Krizni štab srpskih opština održao je vanrednu konferenciju za novinare.

Zvanični Beograd i Srbi na Kosmetu protive se inicijativi Prištinskih vlasti.

20.35 -Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin istakao je da potez Prištine da Kosovsku bezbjednosnu službu transformiše u kosovsku "vojsku" predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i zaoštrava situaciju na Balkanu.

20.20 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na povodom proglašenja takozvane vojske Kosova da Prištini nikada nije bilo stalo do prava i pravde.

18.25 - Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić je na nepoznatoj lokaciji obišao jedinice Vojske Srbije i govorio im o njihovim zadacima, saznaje RTS. Vučić će se u 20 časova obratiti javnosti.

16.05 - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je "usvajanje seta zakona kojima se uspostavlja takozvana vojska Kosova direktan udar na mir i stabilnost ne samo Srbije, već cijelog regiona, i to nikako ne može biti dobra vijest ni za Republiku Srpsku ni za BiH".

15.15 - Vlada Srbije ocijenila je da današnja odluka prištinskih vlasti, koja vodi ka transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u takozvanu vojsku Kosova, predstavlja najveću do sada prijetnju Prištine regionalnom miru.

15.00 - Šef Komiteta za međunarodna pitanja Savjeta Federacije ruskog parlamenta Konstantin Kosačov izjavio je da odluka Prištine o formiranju vojske mora da bude predmet diskusije u Savjetu bezbjednosti UN.

14.15 - Srbija će danas zatražiti održavanje hitne sjednice Savjeta bezbednosti UN zbog najgrubljeg kršenja rezolucije SB UN 1244 donošenjem odluke Prištine o formiranju kosovske vojske, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

14.10 - Odluka o formiranju takozvane vojske Kosova predstavlja akt protiv mira i čin političke agresije na našu zemlju, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

13.45 - Glasanje u parlamentu samoproglašenog Kosova o osnivanju kosovske vojske ne smije biti iskorišćeno za eskalaciju tenzija u regionu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Njemačke. Portparol Ministarstva Rajner Brojl nazvao je Kosovo "suverenom zemljom koja, kao takva, ima pravo da osnuje redovnu vojsku".

13.35 - Portparolka EU Maja Kocijančič ponovila je u Briselu da promjena mandata kosovskih bezbjednosnih snaga može biti sprovedena samo u inkluzivnom i postepenom procesu koji je u skladu sa kosovskim ustavom.

13.30 - Studenti u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice svojevrsnim performansom su "sahranili" međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, izražavajući tako protest zbog odluke Prištine.

Foto: I. Radulović

Oni su započeli performans „posmrtnom povorkom“ od studentske menze do zgrade Unmika i OEBS-a.

Studenti su nosili primerak Povelje UN, Rezolucije SB UN 1244 i Vojno-tehničkog sporazum iz Kumanova, kao i list na kojem je pisalo "međunarodno pravo".

13.25 - Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić istakao je da je porušen svaki pravni akt na KiM, ali i međunarodno pravo te poručio da će se žaliti Ustavnom sudu Kosova iako ne očekuje da taj sud zaštiti prava Srba. Simić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srpska lista nije željela da učestvuje i bude prisutna tokom glasanja jer kako je rekao nisu željeli da daju legitimitet odluci Prištine.

13.15 - Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maje Gojković izjavila je da odluka privremenih institucija u Priština o formiranju tzv. vojske Kosova predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244. Dodala je i da je odluka u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.

"Ovakva prijetnja miru i stabilnosti regiona ne smije da ostane bez odgovora međunarodnih institucija, a prije svega onih čija je neposredna odgovornost da se staraju o očuvanju pravnog poretka i garantovanju bezbjednosti svih građana KiM", zaključila je Gojkovićeva.

12.50 - Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj, rekao je novinarima, nakon usvajanja seta zakona, koji iniciraju transformaciju KBS u tzv.vojsku, da će njeni pripadnici biti raspoređeni po cijelom Kosovu, na jugu i sjeveru.

Uz čestitku građanima, on je rekao da nema razloga za zabrinutost.

12.45 - SAD podržavaju postepenu tranziciju bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku, kao suvereno pravo samoproglašene republike, saopšteno je iz Ambasade SAD u Prištini. Ambasada je na svojoj internet stranici ocijenila da je današnja odluka prvi korak ka razvijanju njenih sposobnosti.

12.30Oštre reakcije iz Beograda zbog transformacije KBS u vojsku

12.15 - Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je na konferenciji za novinare da je odlukom Prištine o transformaciji KBS u vojsku napadnut mir na Kosmetu i da je najgrublje pogažena rezolucija UN 1244 kojom se predviđa da je jedina oružana formacija na KiM Kfor.

"U ime Kriznog štaba lokalne samouprave sve četiri opštine na sjeveru, pozivam Srbe na suzdržanost, bez obzira gdje žive, da ne nasjedaju na provokacije, jer će ih biti", rekao je Rakić.

12.10 - Pred očima cijelog sveta pogažena rezolucija 1244, Kumanovski sporazum i međunarodno javno pravo, poručuje predsjednik Srpske liste Goran Rakić. Dodaje da su napadnuti mir, stabilnost i sigurnost na KiM. 

12.07 Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament donio odluku o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse.

"I mada je tranzicija Kosovskih bezbjednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vrijeme", poručio je Stoltenberg.

11.53 - U južnom dijelu Kosovske Mitrovice većinsko albansko stanovništvo je vijest o usvajanju zakona proslavilo uz petarde, javlja Tanjugov reporter. Za sada na ulicama južne Mitrovice još nema organizovanog slavlja, osim što se na trenutke čulo pucanje petardi.

11.50Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet napisao je na Tviteru: "Sada, više nego ikad, kosovska vlada mora da se posveti manjinskim zajednicma i da sarađuje blisko sa NATO saveznicima i partnerima, dok počinje desetogodišnja tranzicija bezbЈednosnih snaga. SAD će biti tu za vas".

11.45 - Britanski Bi-Bi-Si piše o glasanju u kosovskom parlamentu o formiranju tzv. vojske Kosova, ocenjujući da je Priština, ako je i dalje na evroatlantskom putu, značajno skrenula sa njega u posljednje vrijeme.

Najnoviji događaji, ocjenjuje Bi-Bi-Si, predstavljaju odstupanje od dugogodišnjeg statusa koje je Kosovo uživalo kao „marionetski projekat zapadnih sila“.

11.40 - Vanredna konferencija za novinare Kriznog štaba četiri opštine sa sjevera KiM biće održana danas, najavljeno je iz Srpske liste nakon informacije da je u Priština usvojen palket zakona o formiranju vojske Kosova. Konferencija za medije će biti održana u Kancelariji Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

11.30 - Građani u sjevernoj Mitrovici su izuzetno zabrinuti formiranjem kosovske vojske.

 

11.25 - Poslanici "Srpske liste" nisu prisustvovali sjednici.

11.24 – Sjednici prisustvovali premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i kosovski predsjednik Hašim Tači.