latinica  ћирилица
14/12/2018 |  13:48 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

Đaković: Gostovanje u Kini - veliki društveni uspjeh

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković ocijenila je da je protekla godina za Dječije pozorište Srpske bila veoma uspješna i da ju je obilježilo višednevno gostovanje ansambla lutkarske predstave "Folklorna magija" u Kini.
Tanja Đaković u posjeti Dječijem pozorištu Srpske - Foto: SRNA
Tanja Đaković u posjeti Dječijem pozorištu SrpskeFoto: SRNA

Đakovićeva, koja je danas posjetila Dječije pozorište, naglasila je da je veliki uspjeh za ovo pozorište poziv koji je stigao iz Kine, jer je to bila izuzetna prilika da višemilionskoj publici u kineskom gradu Donguan predstavi svoje umijeće, ali i tradiciju srpskog naroda.

Dodala je da su veliki uspjeh zabilježile i predstave "Tužni princ", koja je ove godine obilježila 20 godina izvođenja, kao i "Mačak u čizmama", koja je osvojila dva gran-prija - u Subotici i Bugojnu.

"Obilježavanje jubileja "Tužnog princa" bio je značajan i emotivan događaj, jer je to antologijska predstava savremenog teatra sjenki", rekla je Đakovićeva.

Izrazila je nadu da će i sljedeće godine biti nastavljena dobra saradnja ovog teatra sa teatrima iz regiona.

"Veliki značaj ima i saradnja koju ova kuća ima sa teatrima iz Srbije, jer jedni drugima imamo šta da pokažemo, a veoma je značajno i da naše stvaralaštvo bude vidljivo van granice Srpske", istakla je Đakovićeva.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković rekla je da je u teatru ove godine izvedeno 189 predstava, koje je pogledalo više od 39.000 gledalaca.

"Sa velikim zadovoljstvom i ushićenjem mogu da najavim, za nedjelju, 16. decembra, otvaranje manifestacije "Snješkovo", koja svojim izuzetnim programom okupi veliki broj djece svih uzrasta", rekla je Marinkovićeva.

Ona je istakla da brojne nagrade i priznanja koje je ansambl ovog pozorišta osvojio na festivalima i gostovanjima, govore o uspjehu i uzlaznim putanjama kojima se Dječije pozorište kreće.

Marinkovićeva je rekla da je Dječije pozorište sa svojim repertoarom spremno i za narednu godinu i da bi u januaru trebalo da počnu i probe predstave "Јeževa kućica".

"Ove godine imali smo pet premijera, a najigranija predstava, sa ukupno 30 izvođenja, bila je "Nismo svi letač" ", rekla je Marinkovićeva.