latinica  ћирилица
14/12/2018 |  17:22 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Dodik najavio inicijativu za osudu formiranja "vojske Kosova"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će pokrenuti inicijativu u Predsjedništvu BiH da se osudi formiranje "vojske Kosova", jer je time direktno ugrožen Aneks jedan B Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilizaciji.

Dodik je naveo da ovaj aneks predviđa stabilizaciju regiona - kontrolu naoružanja u regionu, stabilan i uravnotežen nivo oružanih snaga na najnižem mogućem nivou, te opredjeljenje za izbjegavanje trke u naoružanju.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je ovaj aneks doveden u pitanje i ignorisan ne samo od prištinske vlasti, već i od međunarodne zajednice koja je stajala iza Dejtonskog sporazuma.

On je rekao da su ovim ignorisani i poniženi svi napori koje je uložila Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić da se obezbijedi stabilnost i mir i pregovarački proces sa ljudima iz Prištine i stavljeno do znanja da dio međunarodne zajednice i dio vlasti na Kosovu oličene u albanskim predstavnicima ne želi mir u regionu i njegovu stabilnost.

"Srbi imaju svoje pamćenje da je tada uz saglasnost multinacionalnih snaga hrvatska vojska etnički očistila Republiku Srpsku Krajinu od Srba zato što je tada imala saglasnost velikih vojnih sila predvođenom SAD. Očigledno je da je namjera formiranja vojske Kosova u funkciji da se nešto tako desi", istakao je Dodik.

Dodik je danas prisustvovao sastanku najviših zvaničnika Republike Srpske na inicijativu predsjednika Srpske Željke Cvijanović, na kojem je bilo riječi o pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO /MAP/ i poziciji Republike Srpske.

Povezane vijesti:

Srpska ne podržava aktivaciju MAP-a 

Cvijanović: Srpska neutralna do referenduma