latinica  ћирилица
15/12/2018 |  15:58 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Prištinska odluka protivpravna, Beograd traži hitnu sjednicu SB UN

I dan nakon skandalozne odluke Prištine o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova, stižu brojna reagovanja. Na zahtjev Srbije, za ponedjeljak je zakazana hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN, jer Beograd smatra da je prištinska odluka protivpravna. Zapad, međutim, traži da se zasjeda iza zatvorenih vrata, čemu se Rusija žustro protivi.

Bez prisustva poslanika Srpske liste, za oko sat vremena, jednoglasno i ekspresno, usvojeni su svi zakoni i amandmani – na ilegalan način formirana je tzv. vojska Kosova. Tako je prekršen niz sporazuma, uključujući Briselski i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Zvanični Beograd traži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti.

"Albanci su pokazali da im nije stalo do poštovanja prava i pravde, već do provođenja gole sile. Zaključili smo da su formiranjem vojske Kosova sve uradili u suprotnosti sa međunarodnim pravom i njihovim ilegalnim ustavom. Ovim potezom ugrozili su i mir i bezbjednost", ističe presdjednik Srbije Aleksandar Vučić.

O tome će u ponedjeljak raspravljati Savjet bezbjednosti u Njujorku. Međutim, još nije postignut konsenzus o formatu sjednice, jer Zapad želi da sve ostane iza zatvorenih vrata, navodi ruski izvor za RTS, smatrajući da se tako pokušava sakriti problem. S druge strane, generalni sekretar UN Antonio Guteres sa zabrinutošću je primio vijest o prištinskoj odluci.

"Podvlačim, rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244 daje jedini pravni okvir za prisustvo međunarodnih snaga bezbjednosti, KFOR-a kojima je povjerena odgovornost da obezbijede sigurno okruženje na Kosovu", naglasio je Guteres.

Bezbjednost Kosova najbolje će biti zaštićena normalizacijom odnosa sa Beogradom, stav je SAD. Stejt Department očekuje pridržavanje obaveza Prištine da za bilo koju operaciju na sjeveru Kosova prethodno konsultuju Kfor.

"Glasanje u skupštini ne donosi nikakve momentalne promjene kada je riječ o strukturi, misiji ili operacijama KBS. Radi se o administrativnom koraku kojim se započinje proces, koji će trajati deceniju, a tokom kojeg Kosovo od zemlje kojoj se pruža bezbjednost treba da postane zemlja koja doprinosi bezbjednosti", saopštio je Stejt department.

I dok Stejt department apeluje na obje strane da se vrate za pregovarački sto, sa vanredne sjednice tzv. kosovskog parlamenta, kojoj nisu prisustvovali poslanici Srpske liste, poručeno je da je to prilika za Srbiju da učestvuje u dijalogu, a da su njihovi zahtjevi uzajamno priznanje i članstvo u UN. Poslanici Srpske liste razočarani su u međunarodnu zajednicu, koja je dozvolila kršenje rezolucije 1244.

"Potpuno smo razočarani jer su dozvolili da se krši takozvani ustav Kosova koji svojim najvišim pravnim aktima jasno definiše postojanje ovlašćenja i mandat postojećih bezbjednosnih snaga", naveo je Simić.

Simić je rekao da srpski narod na sjeveru pokrajine već danima zabrinuto prati destruktivnu politiku koju Priština sprovodi i dobro razumije poruke i odluke koje donosi i koje su uperene protiv srpskog življa i države Srbije.

Srpski ministar Nenad Popović smatra da treba poništiti sve odluke iz Briselskog sporazuma, a prestavnici Srba da napuste, kaže, separatističke institucije i tako ospore njihov legitimitet. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je zabrinutost zbog prištinske odluke, ističući da su pogaženi svi međunarodni ugovori i Povelja UN, te ozbiljno ugrožena bezbjednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.