latinica  ћирилица
16/12/2018 |  08:22 | Autor: SRNA

Dačić: Sjednica Savjeta bezbjednosti biće otvorena za javnost

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć da će sjednica Savjeta bezbjednosti UN, koju je Srbija tražila zbog formiranja takozvane vojske Kosova, biti održana u ponedjeljak, 17. decembra i biće otvorena za javnost.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Predsedavajući Savjetom bezbjednost UN iz Obale Slonovače zakazao je hitnu sjednicu za ponedjeljak u 15.00 časova na osnovu zahtjeva Srbije. Sjednica će biti otvorena za javnost i na njoj će govoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić", rekao je Dačić za Tanjug.

Vučić je najavio da će na sjednici Savjeta bezbjednosti reći istinu o tome koliko je Srbija truda i energije uložila za komporimis sa Prištinom i koliko drugi to nisu željeli.

"To ću u lice da kažem onima koji su se pravili da podržavaju dijalog i kompromisno rješenje", rekao je Vučić za Televiziju Prva.

On kaže da će na sjednici ukazati da je Beograd prihvatio Briselski sporazum, koji je "težak" i da je "sve iznio na svojim plećima znajući da je Srbiji potreban mir", dok Priština nije ispunila ni jednu stavku.

Vučić je naglasio da Srbiji ne trebaju novi sukobi i ratovi, te napomenuo da je kompromis sa Prištinom jedini spas za Srbiju, ali da nisu ni blizu nikakvom rješenju, niti se o njemu trenutno razgovara.