latinica  ћирилица
16/12/2018 |  10:37 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Stopedesti rođendan prvog semafora

Prvi semafor pojavio se u Londonu prije 150 godina. Neizostavni dio skoro svakog ugla i raskrsnice, već vijek i po kontroliše naše kretanje kroz saobraćaj, a svoju istoriju u službi ljudi, počeo je da piše na ulicama glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva.

Prvi semafor na svijetu ugledao je svjetlost dana još daleke 1868. godine na raskrsnici ispred Vestminsterske palate u Londonu. Izgledom ni približno nije bio sličan današnjim semaforima, više je ličio na željezničku signalizaciju. Imao je funkciju za slobodan i zatvoren prolaz. Korišćen je kao poluga, koja se spušta i diže i na kojoj je pisalo ko ima prednost.

Beograd i Srbija malo duže su čekali na svoj prvi semafor, koji je postavljen 4. novembra 1939. godine na raskrsnici današnjeg Bulevara kralja Aleksandra i Takovske. Istini za volju, potrebe za njim nije ni bilo, jer je saobraćaj u to vrijeme bio prilično spor.

"Imali smo tramvaje koje su vukli konji, a to znači da se brzine koje su se razvijale bile oko 20 km na sat, i tu semafor nije bitan, već je bilo gužve dok se ljudi dogovore ko će proći prvi", naglasio je profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić.

Beograd danas ima više od 4.000 ulica, sa više od 500 raskrsnica koje regulišu semafori i 9.000 hiljada uređaja sa svjetlosnim signalima. U poređenju sa Beogradom prije 80 godina i jednim semaforom, jasno je da nam je sudbina u saobraćaju, ma koliko god to čudno zvučalo, potpuno prepuštena crvenoj, žutoj i zelenoj boji.