latinica  ћирилица
16/12/2018 |  12:46 ⇒ 13:00 | Autor: BETA

Sjeverna Koreja obilježava sedmu godišnjicu smrti Kim DŽong Ila

Sjeverna Koreja obeležava danas i sutra sedmu godišnjicu smrti vođe Kim DŽong Ila posetama njegovim statuama i izrazima vjernosti njegovom sinu, sadašnjem sjevernokorejskom vođi Kim DŽong Unu.
Sjevernokorejci odaju počast bivšem lideru Kim DŽong Ilu - Foto: AFP
Sjevernokorejci odaju počast bivšem lideru Kim DŽong IluFoto: AFP

Brojni Sjevernokorejci danas po snijegu dolaze da polože cvijeće i odaju počast pokojnom vođi na brdu Mansu u centru Pjongjanga gdje se nalaze ogromne bronzane statue Kim DŽong Una, zvanog "Dragi vođa" i osnivača Sjeverne koreje Kim Il Sunga.

Očekuje se da će komemoracije da se nastave i sutra širom zemlje.

Iako je usmjerena na sjećanje na njegovog oca godišnjica takođe obilježava dolazak na vlast Kim DŽong Una.

Smrću Kim DŽong Ila, 17. decembra 2011. došao je na vlast njegov sin koji je bio još u svojim dvadesetim i gotovo nepoznat van Sjeverne Koreje.

Uprkos mnogim predviđanjima stručnjaka za spoljnu politiku da on neće biti u stanju da odgovori tom zadatku Kim DŽong Un uspio je da učvrsti vlast, podstakne privredu zemlje suočenu s jakim međunarodnim sankcijama i postigne cilj o kojem su njegov otac i deda mogli samo da sanjaju, on je prvi sjevernokorejski vođa koji ima arsenal nuklearnog oružja i raketa dugog dometa koje mogu da stignu do SAD.

Iako se u komemoracijama za Kim DŽong Unovog oca ne pominje sadašnja politika i zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavljuje priče o sjećanjima na Kim DŽong Ila u Libiji, Rusiji i Srbiji, godišnjica se pažljivo prati da se uoče znaci bilo kakve promjene koju bi vođstvo zemlje moglo da planira u narednim mjesecima, piše agencija AP.