latinica  ћирилица
17/12/2018 |  09:18 ⇒ 10:57 | Autor: TANЈUG

Budimpešta: Demonstranti pred državnom TV, neki padali u nesvijest

Demonstranti u Budimpešti sinoć stigli pred državnu TV i tražili da se njihovi zahtjevi pročitaju na tom javnom servisu.
Demonstranti protestuju u Budumpešti - Foto: AP
Demonstranti protestuju u BudumpeštiFoto: AP

Oni protestuju protiv amandmana na zakon o radu vlade Viktora Orbana, a među učesnicima protesta bilo je i opozicionih političara, prenosi MTI.

Navodi se da su neki od nih mogli da uđu u zgradu ali uz pratnju policije, a među njima su bili Lajoš Kepli i Јanoš Stumer iz partije Јobik, Laslo Varju iz Demokratske koalicije, Anjes Kunalmi iz redova Socijalista.

Policija je na svom sajtu objavila da su neki učesnici protesta bacali krekere, bočice i druge predmete na policajce i gurali se sa njima, a da su pojedinci pali na zemlju i onesvijestili se.

Kako se navodi, nakon nekoliko upozorenja policija je morala da upotrijebi suzavac, a povrijeđenima je na licu mjesta ukazama medicinska pomoć.

U Budimpešti je u nedjelju oko 10.000 građana protestvovalo protiv novog zakona o radu i vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana i to je bio četvrti po redu u posljednjih nedjelju dana koji organizuju ljevičarske opozione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati, prenosi Rojters.

Demonstranti su u šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane, a na jednom od slogana je, kako se navodi, pisalo "Nemoj da kradeš".