latinica  ћирилица
17/12/2018 |  11:16 | Autor: SRNA

Radnici Agencije za lijekove najavljuju štrajk

Radnici Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH najavili su štrajk ukoliko se uskoro ne popravi materijalni status agencije.
Agencija za lijekove BiH - Foto: RTRS
Agencija za lijekove BiHFoto: RTRS

Stručno vijeće ove ustanove odgovorne za oblast lijekova i medicinskih sredstava uputilo je u novembru Savjetu ministara zahtjev za povećanje plata zaposlenima u agenciji, prijem novih radnika i pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

"Agencija donosi novac u Savjet ministara, a vrlo malo povlači novaca za svoje funkcionisanje i materijalni status zaposlenih. Ako se ne popravi situacija, za očekivati je štrajk zaposlenih u agenciji, koje čine većinom zdrastveni radnici, ljekari, farmaceuti, farmaceutski tehničari", rekao je predsjednik Sindikata agencije Ramo Rustemović za portal "Kliks".

Rustemović kaže da bi Agenciju za lijekove i medicinska sredstava BiH narednih dana trebali posjetiti predsjednici stranaka koje čine većinu u Savjetu ministara, koje će radnici upoznati o problemima sa kojima se Agencija suočava već deset godina.

Agencija je u septembru dobila novi menadžment koji je obećao da će raditi ubrzano na rješavanju ovih problema. Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta radnici čekaju deset godina.

Sve ove godine poručuju vlastima da nisu obične birokrate i da ih prestanu tako tretirati, te da u budžet BiH godišnje inkasiraju 10,5 miliona KM.