latinica  ћирилица
17/12/2018 |  13:17 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Povećanjem konkurentnosti i produktivnosti privrede do većih plata (VIDEO)

Mandatar za sastav Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je u Narodnoj skupštini Srpske da je osmišljen paket mjera koji bi kroz povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Srpske trebao rezultirati povećanjem plata radnika.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

On je, izlažući Program Vlade Republike Srpske za period 2018-2022. godina, rekao da bi smanjenje opterećenja privrede trebalo u značajnoj mjeri da poveća konkurentnost privrede Republike Srpske.

Posebna pažnja, kako je istaknuto u ekspozeu, biće posvećena problemu sive ekonomije kroz planske i redovne kontrole poslovanja privrednih subjekata, kontrole isplate plata zaposlenima, te praćenje i objavljivanje podataka o prosječnim primanjima i dobiti po privrednim granama.

"Uspostavićemo jednostavniji i efikasniji sistem fiskalizacije koji podrazumijeva prenos podataka sa fiskalnog uređaja putem interneta u realnom vremenu, a to neće stvoriti dodatne obaveze privrednim subjektima, jer će reforma biti finansirana iz budžeta Republike. Analize pokazuju da je poseban izvor sive ekonomije vezan za isplatu plata `na ruke`, što predstavlja izvlačenje dobiti iz preduzeća, koja je oporezovana samo sa deset odsto. Zbog toga ćemo zajedno sa Vladom FBiH raditi na ponovnom uvođenju oporezivanja dividende", rekao je Višković.

U cilju olakšanja poslovanja privredi kroz smanjenje administrativne opterećenosti, istakao je Višković, biće izvršena reforma Inspektorata Republike Srpske, objedinjujući sve inspekcije u Republici.

"Time će biti izbjegnute duple kontrole, odnosno preklapanje nadležnosti opštinskih i republičkih inspekcija, a rad Inspektorata učinjen efikasnijim i efektivnijim. Suzbijanjem sive ekonomije i redefinisanjem poreske politike otvara se prostor za povećanje plata zaposlenih, odnosno stimulišu se poslodavci da isplaćuju veće plate", naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, pitanje podsticaja biće sistemski riješeno donošenjem zakona o podsticajima.

"Tim zakonom će se definisati vrste i obim podsticaja, uslovi za dobijanje ove vrste podrške, subjekti koji ostvaruju pravo na podsticaje i automatizovati postupak raspodjele shodno ispunjenim uslovima, odnosno kreiraćemo registra svih podsticaja", naveo je Višković i dodao da je potrebno pronaći novu ulogu Investicono-razvojne banke i Garantnog fonda Republike Srpske.

Mandatar je u ekspozeu istakao da je domaće tržišta kapitala i novca u prethodnih sedam godina bilo značajan izvor za obezbjeđenje finansiranja i podršku likvidnosti budžetu Srpske kroz dužničke hartije od vrijednosti.

"Međutim, tržište vlasničkih hartija od vrijednosti nije imalo svoju ključnu ulogu, odnosno nije bilo iskorišćeno kao najpovoljniji izvor dodatnog kapitala za razvoj privrednih društava. Namjera Vlade jeste da kroz nove proizvode i dodatnu edukaciju na tržištu vlasničkih hartija od vrijednosti, tržište učinimo privlačnijim, a procedure efikasnijim i efektivnijim, omogućavajući da se i nagrađivanje radnika vrši kroz učešće u vlasništvu privrednih društava", rekao je Višković.

Govoreći o mjerama u svakoj od grana privrede, mandatar je istakao da je u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije cilj organizovanje sistemski podržane domaće primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

"U oblasti drvoprerađivačke industrije naš cilj je da povećamo stepen obrade proizvoda drvoprerađivača, koji će biti izvozno orijentisani i koji će proizvodnju zasnivati na savremenim tehnologijama sa kvalitetnim i dobro plaćenim kadrom", istakao je Višković.

U ekspozeu je navedeno da je cilj u oblasti metalske i elektro industrije povećanje konkuretnosti domaćih proizvođača i njihovih izvoznih performansi, a u sektoru industrije tekstila, kože i obuće podizanje efikasnosti i konkurentnosti kroz tehnološki razvoj i razvoj konkurentne bazne industrije i vlastitog proizvoda.

"U oblasti građevinarstva i industrije građevinskog materijala naš cilj je jačanje konkurentnosti uz korišćenje sopstvenih resursa, s krajnjim ciljem da oblast građevinarstva postane inovativna i zadovoljava potrebe građana i ekonomije Srpske", naglasio je Višković.

Govoreći o planovima u oblasti energetike, Višković je naveo da Mješoviti holding "Elektroprivreda Republike Srpske" mora da unificira i optimizira svoje radne procese i organizaciju, prilagođenu otvorenoj konkurenciji na slobodnom tržištu električne energije u skladu sa Trećim energetskim paketom Evropske unije.

Kao najznačajnije investicija u oblasti energetike koje su u toku realizacije ili će biti realizovane, mandatar je naveo izgradnju hidroelektrana Dabar, Trebinje, Dubrovnik dva, Buk Bijela, Foča i Paunci.

"U oblasti trgovine kao strateški ciljevi identifikovano je stvaranje efikasnog institucionalnog i zakonodavnog okvira za razvoj trgovine i unapređenje i stimulisanje konkurentnosti domaćih privrednih društava i njihovih proizvoda", istakao je Višković.

Govoreći o oblasti turizma, mandatar je rekao da je cilj Vlade Srpske da izuzetan prirodni i kulturni potencijal stavi u funkciju turističke ponude i uskladi ga sa modernim zahtjevima svjetskog tržišta.

"Izgradnja saobraćajne infrastrukture biće ključni prioritet Vlade, a prije svega mislim na izgradnju mreže autoputeva, brzih puteva, obilaznica oko većih gradova, mostova, rehabilitaciju putne i željezničke mreže, kao i restruktuiranje i modernizaciju željezničke infrastrukture", rekao je Višković.

Povezane vijesti:

Višković: Vlada će nastaviti da radi na jačanju Srpske