latinica  ћирилица
17/12/2018 |  16:08 | Autor: SRNA

SNSD je za to da odmah bude izabran predsjedavajući SM

Postoje različita stanovišta između SNSD-a i bošnjačkih političkih struktura kad je riječ o dinamici realizacije imenovanja predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara, rekao je u Istočnom Sarajevu član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.
Saša Košarac - Foto: RTRS
Saša KošaracFoto: RTRS

On je pojasnio da postoje dva modela u izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara i da SNSD zastupa onaj da odmah bude izabran predsjedavajući, dok bošnjačke političke strukture pokušavaju da dobiju na vremenu zbog situacije u Federaciji BiH.

- Sa aspekta naših primarnih ciljeva, a to je zaštita interesa Republike Srpske, ovakav Savjet ministara u kojem i dalje participiraju SDS i PDP, svakim danom je veća opasnost po Srpsku - rekao je novinarima Košarac, koji je kao član delegacije SNSD-a učestvovao u današnjim konsultacijama u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH o izboru kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On naglašava da je uvedena nova praksa da je neophodno sačiniti neki akt ili sporazum sa spiskom poslanika koji to podržavaju, što je formalno i politički nepotrebno.

Košarac je upitao zašto je formiran Kolegijum Predstavničkog doma parlamenta BiH ako ne postoji bazičan politički dogovor kada je riječ o samom Savjetu ministara.

Prema njegovim riječima, oni koji učestvuju u konsultacijama prihvatili su da Srbin treba da bude predsjedavajući Savjeta ministara i tu postoji politički konsenzus.

- Zoran Tegeltija odgovara svima koji su učestvovali u konsultacijama sa političkim strukturama koje čine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - naveo je Košarac.

On ukazuje da se otvara novi model koji do sada nije bio primijećen kao praksa u Predstavničkom domu i institucijama BiH, a to je da je neophodno, ne samo izabrati predsjedavajućeg, što nalažu Poslovnik i određeni rokovi, nego da se napravi i dodatna novina u sarajevskoj praksi, a to je da bude napravljen sporazum o političkom djelovanju, odnosno neka vrsta platforme i da je neophodno dostaviti potpise poslanika koji bi u Predstavničkom domu podržali predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Prisutna je jedna vrsta "sarajevskih zavrzlama" u smislu da bošnjačka politička struktura očigledno želi da prihvati eventualno Tegeltiju kao predsjedavajućeg, ali i da želi da, zbog određenih aktivnosti u konstituisanju vlasti u FBiH, dobije na vremenu - naglasio je Košarac.

On je podsjetio da će se Komisija za izbor Savjeta ministara Predstavničkog doma sastati onda kada Predsjedništvo imenuje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- U roku od tri dana kada takav prijedlog dođe iz Predsjedništva Komisija je dužna da održi konstitutivnu sjednicu, izabere Kolegijum i otvori proceduralne aktivnosti i da u roku do tri dana dostavi svoj prijedlog Predstavničkom domu - pojasnio je Košarac.

Iako nije bilo razgovora o raspodjeli resora, Košarac je naglasio da je SNSD zainteresovan za participaciju u Savjetu ministara da bi se štetne odluke koje je donosio Savjet ministara ispravile i da se ostavi što manje vremena Savezu za promjene u Savjetu ministara da i dalje proizvode štetne posljedice i politike za Republiku Srpsku.

- Isto tako, mi smatramo učešće SNSD-a važnim na zajedničkom nivou kako bi bili sačuvani interesi Republike Srpske i ostvareni politički interesi i rezultati za Srpsku, jer bili smo svjedoci činjenice da je u protekle četiri godine Savjet ministara činio loše politike protiv Srpske i smatramo da sa takvim politikama treba prestati što je prije moguće - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, o učešću SNSD-a u Savjetu ministara izjasniće se organi stranke, prije svega Izvršni komitet.

- Kad budu riješene sarajevske zavrzlame i politički već dugo vremena nagomilani problemi u FBiH, onda će se vidjeti kako će biti napravljena nova struktura Savjeta ministara i kako će SNSD participirati - naveo je Košarac.