latinica  ћирилица
17/12/2018 |  19:48 ⇒ 18/12/2018 | 07:51 | Autor: RTRS

Održane konsultacije - Srbin na čelu Savjeta ministara

U Predsjedništvu BiH održane su konsultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Prijedlog SNSD-a, da kandidat bude Srbin i da to bude dosadašnji ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, dobio je podršku svih stranaka koje participiraju u Predstavničkom domu PS BiH.

Prema preliminarnom dogovoru, parlamentarnu većinu trebalo bi da čine partije koje su izglasale Kolegijum Doma, SNSD sa koalicionim partnerima, HDZ BiH i SDA, uz mogućnost da bošnjačka komponenta bude ojačana i nekim manjim partijama.

Izuzev HDZ-a, na konsultacije u zgradu pristigli su lideri ili predstavnici svih bh. parlamentarnih partija, pa i doskorašnji ljuti politički oponenti tročlanog Predsjedništva. I svi su prihvatili prijedlog SNSD-a da kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara bude Zoran Tegeltija.

Naziru se već i obrisi buduće programske parlamentarne većine - izborni pobjednici u tri konstitutivna naroda koji su ranije izglasali kolegijum Predstavničkog doma - SNSD, HDZ BIH i SDA.

"Baza je nekoliko osnovnih programskih principa - da se ovdje obezbijedi mir i stabilnost, da pokušamo raditi na ekonomskom prosperitetu, pokušamo graditi auto-puteve i termoelektrane, da procedurr ne ometaju svaki razvojni program, bez obzira odakle dolazi", kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

I mada tri vodeće partije imaju natpolovičnu većinu ili 23 poslanika od ukupno 42, koji će djelovati u ukupno osam poslaničkih klubova, većinska parlamentarna ukrštenica još nije okončana. Ni u Srpskoj niti u Federaciji. Sa koalicinim partnerima na republičkom nivou, na nivou BiH, SNSD ima devet poslanika od ukupno 14 iz Srpske. Nude se i iz SDS-a.

"Što se tiče izbora Kolegijuma Predstavničkog doma, jasno je da SDS nije dala podršku. Nismo u tom momentu imali razgovore ni sa jednom političkom partijom. Prema tome, ukoliko postoji prostor spremni smo da razgovaramo i sa SNSD-om, i sa PDP-om, DNS-om, Socijalističkom partijom. Dakle otvoreni smo za saradnju", ističe Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

I SDA bi da jača bošnjačke poslaničke kapacitete! Partnere "traže" u tek ujedinjenoj sarajevskoj ljevici čija je proklamovana ideja "vlast bez SDA"! Ekspresna odbijenica stigla mu je od Naše stranke.

Interesovanje nije iskazao ni Fahrudin Radončić i njegov SBB. U SDA smatraju da sa formiranjem Savjeta ministara treba sačekati.

"Treba pričekati odluku CIK-a, ne treba žuriti sa formiranjem Savjeta ministara dok ne možemo da formiramo Dom naroda u Federaciji, a izvedeno i u državi", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Nema čekanja, odgovor stiže iz Mostara, od Hrvatskog narodnog sabora. Formiranje Savjeta ministara ne može se uslovljavati formiranjem federalne Vlade, poručuje Dragan Čović.

"Na Vladu Federacije BiH ćemo se načekati. Da bi se ona oformila moraće zakonodavac usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno implementirati odluku Ustavnog suda BiH", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Imaće Čović i Izetbegović očigledno, šta jedan drugom da kažu, na već najavljenom sutrašnjem sastanku delegacija dvije partije. Nagomilane probleme u Federaciji treba tamo i da rješavaju, poručuju iz SNSD-a.

"Bošnjačka politička struktura očigledno želi da zbog određenih aktivnosti u konstituisanju vlasti u Federaciji, dobije na vremenu. Mi imamo pravo da kažemo da smatramo učešće SNSD na zajedničkom nivou važnim kako bi se sačuvali interesi za Republiku Srpsku", navodi Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a.

I dok se unutar bošnjačkog političkog korpusa za dominaciju bore i vrijeme kupuju, srpski i hrvatski najavljuju kako bi Savjet ministara trebalo da bude formiran do kraja januara sljedeće godine. A već sljedeće sedmice, kako je najavio predsjedavajući Milorad Dodik, Predsjedništvo će i formalno da predloži Zorana Tegeltiju kao kandidata za sastav Savjeta ministara.