latinica  ћирилица
18/12/2018 |  11:58 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

Federalni Dom naroda prema rezultatima popisa iz 2013. godine

Centralna izborna komisija usvojila je prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića o izmjeni uputstava o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, prema kojima će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH biti popunjen shodno rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Za Petrićev prijedlog na današnjoj sjednici glasalo je pet članova CIK-a, a dva su bila protiv.

Na početku sjednice u opticaju su bila tri prijedloga, međutim član CIK-a Vlado Rogić odustao je od svog prijedloga, napominjući da CIK nije zakonodavac i da nije nadležan da određuje broj delegata.

U opticaju je ostao prijedlog Suada Arnautovića koji je predviđao da se za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH koriste rezultati popisa iz 1991. godine, a koji sa tri glasa za i četiri protiv nije dobio dovoljnu većinu.

Prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristiće se popis iz 2013. i princip prema kojem će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Prema usvojenom prjedlogu od 17 Srba u Domu naroda po tri delegata su iz Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona, Unsko-sanskog, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog po dva delegata i po jedan iz ostalih kantona.

"Uradili smo, uprkos tome što ostaju sporenja da li je to potrebno da sprovede CIK ili su to trebali da urade zakonodavci i ustavotvorci. Sada je tako kako jeste i koristili smo sve principe da nađemo zajednički sadržalac svih normi i principa i nije nam bilo lako", rekao je Petrić novinarima nakon sjednice CIK-a.

On je istakao da princip pariteta u nacionalnom zastupanju konstitutivnih naroda nije osiguran, jer ne postoji mehanizam na koji način se to može popuniti.

"Ovim aktom smo pokušali da nađemo neko prelazno rješenje. Nismo uspjeli da uključimo državljane FBiH koji su stanovnici Brčko distrikta i koji imaju pravo glasa za Parlament FBiH i to ostaje ustvotvorcu i zakonodavcu da riješi", rekao je Petrić.

On je napomenuo da uputstvo stupa na snagu sutradan od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH, što se očekuje za dan ili dva, nakon čega kantoni mogu krenuti sa izborom delegata u Dom naroda FBiH.

"Riječ je o opštem aktu koji CIK donosi neposredno na osnovu ovlaštenja iz zakona. Nije pojedinačni i nije dozvoljena žalba Sudu BiH", rekao je Petrić i dodao da će ukoliko bude apelacije prema Ustavnom sudu povodom ove odluke CIK-a biti dostavljena dublja objašnjenja.

Predsjednik CIK-a je odgovarajući na pitanje zastupljenosti Srba u Domu naroda istakao da je ustavni princip pariteta i odgovarajuće zastupljenosti bilo jedno od najtežih pitanja za rješavanje u usvojenom aktu.

"U FBiH ne postoji mehanizam koji omogućava da se taj paritet dosljedno sprovede. To nije nikada bilo i mi smo u trenutku kada smo ovjerili izborne rezultate u kantonalnim skupštinama imali 14 Srba od potrebnih 17 i svi oni će biti izabrani ali će opet nedostajati, kao i sada",rekao je Petrić.

Predsjednik CIK-a je pojasnio da u procesu konstituisanja vlasti u kantonima postoji mogućnost da formiranjem vlada neki poslanici odu na drugu funkciju dok bi njihova mjesta mogli zauzeti pripadnici iz reda srpskog naroda.

"Tako se prirodnim načinom izbalansira. Ukoliko to ne bude, ovim aktom se propisuje da će CIK crpeći snagu iz ustavnog principa pariteta posebnim aktom ad hok jednokratno pokušati da riješi to pitanje ukoliko bude potrebno i to bi bila druga faza implementacije ovih rezultata", dodao je Petrić.