latinica  ћирилица
18/12/2018 |  15:40 | Autor: SRNA

Popović: Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Rusije

Ako dijalog Beograda i Prištine bude obnovljen, trebalo bi isključivo da se vodi uz posredovanje Rusije i drugih članica Savjeta bezbjednosti UN, izjavio je danas ministar za inovacije Srbije Nenad Popović, na sastanku sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

Popović je istakao da formiranje vojske samoproglašenog Kosova označava konačan krah Briselskog sporazuma /pod pokroviteljstvom EU/ koji je, kako je istakao, "otkrio prave namere pojedinih zapadnih zemalja da Priština u Briselskom dijalogu sve dobije, a da Srbija sve izgubi".

Iz Vlade Srbije je saopšteno da je Popović prenio zahvalnost Čepurinu na podršci Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Popović je istakao da je ta podrška iskazana zahtjevom za održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN nakon što je parlament u Prištini usvojio zakone o formiranju vojske samoproglašenog Kosova, ali i nedavno prilikom glasanja protiv prijema te lažne države u Interpol.

Čepurin je još jednom ponovio stav da će Rusije nastaviti da principijelno poštuje međunarodno pravo i Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN, po kojima je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi dio Srbije.