latinica  ћирилица
18/12/2018 |  18:20 | Autor: SRNA

SSP pozdravio napredak Beograda, nastaviti sa reformama

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU pozdravio je napredak koji je ostvaren u pristupnim pregovorima Srbije u EU, koji uključuje ukupno 16 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.
Srbija - EU - Foto: ilustracija
Srbija - EUFoto: ilustracija

Savjet je ponovio posvećenost evropskoj perspektivi Srbije, za koju je potrebna jača javna podrška kroz aktivnu i nedvosmislenu komunikaciju.

U zajedničkom saopštenju nakon petog sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU Beograd se ohrabruje da intenzivira reformske napore i donese ubjedljive rezultate, uključujući u oblasti demokratskog upravljanja i vladavine prava, pravosuđa i ratnih zločina, slobode izražavanja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Savjet očekuje od Srbije da ostane konstruktivno angažovana u dijalogu Beograd i Priština uključujući zaključivanje pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji. "Svi sporazumi iz dijaloga koji su već dogovoreni moraju se u potpunosti primjeniti bez ikakvog odlaganja", navodi se u zajedničkom saopštenju, koje je objavljeno na sajtu EU.

U saopštenju se podsjeća da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi od suštinske važnosti za proširenje i proces stabilizacije i pridruženja i doprinose stabilnosti, pomirenju i atmosferi pogodnoj za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja i zaostavština prošlosti.

"Savjet se, takođe, raduje narednim koracima u pristupnim pregovorima", navodi se u saopštenju i podsjeća da su napredak po pitanju vladavine prava i osnovnih ljudskih prava, kao i normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao što je istaknuto u pregovaračkom okviru, od suštinske važnosti i nastaviće da određuju ukupan tempo pristupnih pregovora.