latinica  ћирилица
18/12/2018 |  20:06 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Odblokiran proces formiranja vlasti u FBiH

Nakon višesedmičnih neuspjelih pokušaja, Centralna izborna komisija BiH izglasala je Pravilnik o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije, čime je odblokiran proces formiranja vlasti u tom entitetu. Pravilnik, koji će važiti samo za ovaj izborni proces, podrazumijeva princip pariteta ili izbor po jednog delegata svih konstitutivnih naroda iz svakog kantona, te primjenu popisa iz 2013. godine.

Godinama je političko Sarajevo nijemo posmatralo nekompletan Klub Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta.

I nije reagovalo! Dvije godine su federalni politički akteri proveli u nadmudrivanju šta je "ustavnije" - popis iz 1991.  ili 2013. godine!

Princip obaveznog pariteta ili stvarni rezultati s terena! I nisu dogovor postigli! A onda avansno, uz prijetnje i političke pritiske, "vruć krompir" prebačen je sedmočlanoj Komisiji. I oni su sedmicama analizirali međusobno kontradiktorne ustave BiH i Federacije. I nedorečen izborni zakon BiH! I odlučili!

Prijedlog predsjednika Komisije Branka Petrića prihvatili su Irena Hadžiabdić, Novak Božičković, Stjepan Mikić i Vlado Rogić. Protiv su bili Suad Arnautović i Ahmed Šantić.

A onda je Sarajevo eksplodiralo! Popis iz 2013. godine za kojeg su se toliko zalagali, naprasno je postao nevalidan, neustavan, neverifikovan, zaboravljajući da je isti takav i onaj iz 1991. godine, zavisi samo koji se Ustav čita i koji član Izbornog zakona tumači!

Ekspresno su reagovali čak i oni akteri sa samoproklamovanim građanskim predznakom koji ništa sporno u slučaju "Komšić" nisu "vidjeli"! Sada progledali i na "građanštinu" zaboravili! Smeta im prvenstveno, što će dosadašnja dva sarajevska Srbina "preseliti" u Livanjski kanton. I jedan Hrvat iz Zeničko-dobojskog kantona, u Hercegovačko-neretvanski.

"Apelacija će sasvim sigurno biti, a članovima CIK-a možemo obećati i da će biti predmet rasprave u Parlamentu BiH i nekih drugih političkih poteza koje ćemo povući", kaže Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu BiH.

Od sarajevskih stranačkih osuda do pojedinačnih, do danas gotovo anonimnih političara.

Osude i prijetnje stižu iz svih političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović odmah se "požalio" i šefu misije OEBS-a.

Iz SDP-a i nekih drugih stranaka otvoreno najavili sabotažu. Neće, kažu, učestvovati u formiranju doma naroda.

SBB-ov Srbin Vesko Drljača odmah je ekspresno je od Ustavnog suda zatražio "mišljenje". Nisu zadovoljni ni u Mostaru!

"Ta odluka je u potpunosti u suprotnosti sa Odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim razinama u ovom slučaju konkretno za Dom naroda parlamenta Federacije, i suprotna je ustavu BiH", navodi Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH.

Јedna apelacija Borjane Krišto sa istom tematikom, pred Ustavnim sudom već mjesecima je "na čekanju"!

Da li će uslijediti i druga, odlučiće organi stranke i Hrvatskog narodnog sabora! Predlagač Uputstva odgovara – bolje bi bilo da su "galamdžije" za dvogodišnjeg "nadmudrivanja" uradile ono za šta platu primaju. Ispoštovale odluke Ustavnog suda u predmetu "Ljubić".

"Umjesto tog "smatranja", oni su ovlašteni da donose zakone i mijenjaju Ustav pa da to urede, a ne da nam kazuju kako mi to treba, već da napišu u Zakonu, a takođe i Visoki predstavnik ima svoja ovlaštenja i ne treba nam njegovo mišljenje naše odluke", naglašava Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH.

Izračunali su novinarima potpomognuti, revnosni sarajevski političari da će novim pravilnikom od 17 delegata u Klubu Hrvata Federacije, njih 12 ili dvotrećinska većina biti iz HDZ-a.

A na bh. nivou od ukupno pet četvoro. I da će SNSD i HDZ imati natpolovičnu većinu u Domu naroda parlamenta BiH.

U "građanskoj" borbi za nacionalne stranačke interese, niko se u Federaciji i ne osvrće na najavljeni pokušaj da se napokon kompletira Federalni Klub Srba!

CIK je među stotinama federalnih poslanika uspio da pronađe tek 14, kojima je ovjerio mandate.

Tri nedostajuća "tražiće" posebnim aktom! I čime god da rezultira danas proizvedena histerija u Sarajevu, uputstvo CIK-a stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, dakle do kraja ove sedmice ili najkasnije početkom sljedeće. Ukoliko naravno "histerija" ne zahvati i zaposlene u Službenom glasniku, ili sudije Ustavnog suda BiH!