latinica  ћирилица
18/12/2018 |  20:09 ⇒ 20:10 | Autor: SRNA

Čović spreman za formiranje SM, sporna Vlada FBiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je nakon sastanka sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, da je spreman za uspostavljanje vlasti kada se za to stvore pravni uslovi i da nema razloga da se odugovlači sa formiranjem Savjeta ministara.

- U narednih nekoliko dana trebali bismo imati predsjedavajućeg /Savjeta ministara/. Što se tiče Vlade Federacije BiH, vidjećemo - rekao je Čović.

Komentarišući odluku Centralne izborne komisije BiH o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Čović je naglasio da je neprihvatljivo sve što nije u skladu sa odlukama Ustavnog suda.

- CIK je donio tu odluku, a za nas je legitimnost predstavljanja naroda osnova svega. Imamo i apelaciju Borjane Krišto. U svakom slučaju nismo zadovoljni da bilo ko drugi to radi osim zakonodavca - rekao je Čović, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Izetbegović je naglasio da je SDA dostavila Čoviću prijedlog programa za buduće djelovanje, a da primjedbi nije bilo.

- Mislim da se koalicija SDA i HDZ podrazumijeva i na federalnom i na nivou BiH gdje ove stranke čine većinu - rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, formiranje Savjeta ministara će ići relativno brzo, a da nije optimista kada je riječ o formiranju federalne vlade.

- Mir, stabilnost BiH, nastavak procesa pomirenja, stabilizacije prilika, reforme na putu za EU i NATO, unutrašnje integrisanje BiH, masovna izgradnja, zajednički su prioriteti - istakao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, Čović insistira na Izbornom zakonu onako kako ga vide HNS i HDZ.