latinica  ћирилица
19/12/2018 |  08:28 ⇒ 12:05 | Autor: SRNA

Amerika zabranila ulazak u zemlju generalu Radosavljeviću

SAD su zabranile ulazak na svoju teritoriju srpskom generalu Goranu Radosavljeviću zbog navodnog kršenja ljudskih prava.
Goran Radosavljević (Foto: www.mc.rs) -
Goran Radosavljević (Foto: www.mc.rs)

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da postoje osnovi da se vjeruje da je 1999. godine Radosavljević učestvovao u ubistvu braće Bitići, troje Amerikanaca albanskog porijekla koji su ubijeni u Srbiji tokom rata na Kosovu i Metohiji.

Zabrana je uvedena i njegovoj supruzi Svetlani i kćerki Ani, prenio je "Sputnjik".

Goran Radosavljević Guri je bio komandant srpske Žandarmerije od 2001. do 2004. godine.

Braću Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija srpske vlasti su uhapsile 26. juna 1999. godine, kada su se vraćali sa Kosova i Metohije, gdje su se borili u redovima terorističke OVK.

Zbog ilegalnog prelaska granice osuđeni su u sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora, ali im je odobreno da izađu tri dana ranije iz pritvora.

Ubijeni su u julu 1999. godine u Petrovom Selu blizu Kladova, u istočnoj Srbiji.

Radosavljević: Ne interesuje me odluka Amerike

Nekadašnji komandant Žandarmerije Srbije Goran Radosavljević Guri rekao je da ga ne interesuje odluka američkog Stejt departmenta da se njemu, njegovoj supruzi i kćerci zabrani ulazak u SAD, te dodao da nema nikakvu odgovornost u slučaju braće Bitići.

"Ne želim da reagujem na takvu vest, niti me interesuje niti pogađa takva odluka", rekao je Radosavljević za Radio "Slobodna Evropa".

On je odbacio bilo kakvu odgovornost za smrt braće Bitići, ističući da je "hiljadu puta" pričao o tome istražnim organima Srbije i da je nonsens da o tome više govori.