latinica  ћирилица
19/12/2018 |  11:10 ⇒ 12:02 | Autor: SRNA

EU postigla dogovor o zabrani upotrebe plastike

Evropska unija postigla je dogovor o zabrani upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su plastični tanjiri ili slamčice, saopštila je danas Austrija, kao predsjedavajuća EU.
Brisel (arhiva) -
Brisel (arhiva)

Austrijski ministar za održivost i turizam Elizabet Kestinger napisala je na "Tviteru" da je dogovor postignut, istakavši da je riječ o "prekretnici u naporima da se smanji plastični otpad".

Okvirni dogovor treba službeno da potvrde zemlje članice Evropske unije i parlament EU a, kako se očekuje, stupiće na snagu za dvije godine, prenio je "Dojče vele".

Dogovor koji je postignut i dalje zahtijeva odobrenje članica EU i parlamenta EU. Očekuje se da će zabrana stupiti na snagu za dvije godine, navodi "Dojče vele".

Evropska komisija predložila je u maju zabranu niza plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje postoje alternative koje nisu od plastike, uključujući jednokratne plastične posude za hranu.

Više od 80 odsto otpada u morima čini plastika, upozorila je tada Komisija.

Plastični otpad posebno je problem u svjetskim morima, jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi često se pronalaze u životinjskim vrstama poput kornjača, kitova ili ptica kao i u plodovima mora kojima se hrane ljudi.