latinica  ћирилица
19/12/2018 |  11:16 | Autor: SRNA

Sporazum o Kosovu i Metohiji da uključi i Republiku Srpsku

Udruženje porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji saopštilo je danas da eventualni, pravno obavezujući sporazum sa Prištinom treba da označi sjever Kosova i Metohije - Kosovsko pomoravlje kao teritoriju Srbije, ali i da obuhvati Republiku Srpsku.
Nestali Srbi sa Kosmeta - Foto: AP
Nestali Srbi sa KosmetaFoto: AP

Porodice žrtava su u otvorenom pismu evropskom komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanesu Hanu i visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federiki Mogerini istakle da je to njihov stav o pitanju razgraničenja na Kosovu i Metohiji, pri čemu ovaj sporazum treba da označi i Republiku Srpsku kao teritoriju Srbije.

"Naš stav porodica kosmetskih žrtava je da teroristička i zločinačka `OVK` ne može dobiti celu teritoriju Kosova i Metohije. Rekli smo da muslimani ili Federacija BiH ne mogu dobiti teritoriju Republike Srpske, zbog kosmetskih žrtava i srpskih žrtava u Republici Srpskoj", poručilo je Udruženje kosmetskih žrtava.

U otvorenom pismu se ističe i da srpske svetinje na Kosovu i Metohiji - Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, manastir Gračanica i druge, moraju biti pod zaštitom Uneska kao srpska i svjetska kulturna i istorijska baština.