latinica  ћирилица
19/12/2018 |  16:17 | Autor: SRNA

Linta: Beograd da raspiše potjernice za hrvatskim osumnjičenim oficirima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je kao nastavak progona Srba to što Hrvatska pokreće nove optužnice protiv oficira i vojnika bivše ЈNA i Vojske Republike Srpske Krajine za navodne ratne zločine u ratu 1991-1995. godine i zatražio da i Srbija raspiše potjernice za osumnjičenim hrvatskim vojnim i policijskim oficirima.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

"Јasno je da Hrvatska pokretanjem novih istraga, podizanjem novih optužnica i donošenjem novih presuda nastoji da legalizuje etničko čišćenje srpskog naroda sa vijekovnih područja s jedne strane i da potvrdi apsurdnu i besmislenu tezu da su Srbija, ЈNA i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju na Hrvatsku s druge strane", navodi Linta u saopštenju.

On traži od srpskog Tužilaštva za ratne zločine da pokrene istrage za brojne zločine protiv Srba u desetinama hrvatskih gradova i tokom i poslije hrvatskih vojno-policijskih akcija.

U slučaju da Hrvatska odbija saradnju, Linta predlaže da nadležni organi u Srbiji raspišu međunarodne potjernice protiv osumnjičenih i optuženih pripadnika hrvatske vojske i policije koji su naredili ili izvršili ratne zločine protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika.

Linta u saopštenju kritikuje srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, navodeći da se u prethodnom periodu bavilo uglavnom procesuiranjem lica srpske nacionalnosti koja su počinila ratne zločine protiv Srba, Bošnjaka i Albanaca.