latinica  ћирилица
19/12/2018 |  17:21 ⇒ 19:48 | Autor: SRNA

Beograd spreman za dijalog čim takse budu ukinute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Briselu da mu pismo američkog predsjednika Donalda Trampa govori da su SAD zainteresovane za to da pregovori Beograda i Prištine budu završeni kakvim-takvim kompromisom, ali da se nije ni blizu rješenja.
Aleksandar Vučić (Tanjug/Sava Radovanović) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Tanjug/Sava Radovanović)Foto: TANЈUG

Vučić je rekao da pretpostavlja da će sutra dobiti pismo Donalda Trampa, koji ga je uputio i predsjedniku samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju.

On je, poslije radnog ručka lidera zapadnog Balkana sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, ocijenio da to pismo govori o tri stvari.

- Prva je da su SAD zainteresovane za rješavanje problema Kosova kakvim-takvim kompromisom. Druga je da je u to uključen američki predsjednik otvoreno i nedvosmisleno. Treća je da smo ušli u finalnu fazu. Sa tim ne mogu da se saglasim i ne mislim da smo blizu rješenja, ali mi se čini da to pokazuje kolika je zainteresovanost SAD da se dođe do tog rješenja - rekao je Vučić novinarima.

On je istakao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom čim takse budu ukinute, te dodao da je sada daleko rješenje odnosa sa Albancima, ali da Beograd mora nastaviti da radi na tome, prenijeli su beogradski mediji.

- U to rješenje treba da budu uključeni svi - EU, Kina, Rusija, UN. Ako ne budemo tražili rješenje, plašim se da neko loše rješenje može da nađe nas i vrati nas 50 godina unazad - rekao je Vučić.

On je naveo da je atmosfera na radnom ručku kod visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini bila otvorena i da je na sastanku potvrdio poziciju Srbije da dijalog može biti nastavljen čim Priština ukine takse koje je uvela.

Vučić je napomenuo da je Srbija u teškoj situaciji i usamljena u regionu po pitanju Kosova i Metohije, jer su /gotovo/ svi u regionu priznali nezavisnost ove pokrajine.

On je poslije sastanka sa liderima EU i zapadnog Balkana rekao novinarima da je sreo predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, ali da nisu imali pojedinačan sastanak.

- Video sam ga na ručku, prišao je, ali danas nismo imali tu vrstu dijaloga. Bili su predstavnici Makedonije, Crne Gore, BiH, Prištine i mi. Važan trenutak za sve nas i evropsku budućnost i procjenu onoga što će se zbivati - rekao je Vučić.

On je naglasio da je susret sa predstavnicima EU izuzetno važan u ovom trenutku, naročito za ono što će se dešavati u budućnosti.

Vučić je dodao da su lideri zapadnog Balkana imali otvoren i koristan razgovor sa Mogerinijevom.

- Moramo više da radimo na našim odnosima. Prenio sam da smo otvoreni za nastavak dijaloga čim Priština povuče takse, ali i za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora - rekao je Vučić.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini organizovala je danas neformalni ručak u Briselu za lidere regiona, kojem su prisustvovali predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, samoproglašenog Kosova Hašim Tači, kao i premijer Makedonije Zoran Zaev i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Ručku zbog obaveza nije prisustvovao albanski premijer Edi Rama.