latinica  ћирилица
19/12/2018 |  17:49 ⇒ 20/12/2018 | 08:20 | Autor: RTRS

Mogerinijeva u Briselu okupila predstavnike zemalja regiona

U Briselu je održan sastanak predstavnika zapadnog Balkana sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini. Beograd i Priština nisu ništa bliže rješavanju krize, jer kosovski predstavnici, kako je istakao Ramuš Haradinaj ne vjeruju da Brisel ima snagu da donese rješenje i navode da su za to potrebne SAD. Razgovarano je o napretku regiona u 2018. godini, a zanimljivo je da je Brisel umjesto novoizabranih predstavnika BiH, pozvao Denisa Zvizdića.

Umjesto packi za Prištinu, koje su se očekivale nakon jučerašnje poruke Haradinaju da je taksama ugrozio pregovore, u Briselu su se jele posne pite koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio za Nikoljdan. Razgovora između predstavnika Beograda i Prištine nije bilo, ali je Vučić iznio svoje uslove za nastavak dijaloga.

"Nisam optimista, ali neću da kvarim novogodišnju idilu. Nastavićemo razgovore kada ove takse budu ukinute", kaže Vučić.

U idilu s druge strane, vjeruje predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači koji je u Briselu stajao po strani, ali koji tvrdi da će naredne nedjelje i mjeseci biti ključni za rješenje, i to na osnovu Trampovog pisma koje su dobili on i Vučić.

"Kao Kosovo ne možemo izgubiti ovaj slučaj, ali možemo platiti visoku cijenu nedostatka interesovanja evropskog rukovodstva. Moramo biti ozbiljni i donositi ozbiljne odluke", rekao je Tači.

Trampovo pismo govori da su SAD zainteresovane za dogovor kompromisom i da je prvi put uključen i predsjednik SAD, kaže Vučić, ali nije uvjeren u dio o finalnoj fazi pregovora. Predsjednik Srbije je istakao kako ne misli da je rješenje na vidiku.

O rješenju o kojem govori Tramp možemo samo da nagađamo, kažu analitičari, ali pretpostavljaju da je riječ o zamjeni teritorija - sjever samoproglašenog Kosova za jug Srbije.

"Ovo pismo, nažalost, meni liči na pokušaj SAD da svog prvog favorita, a to je Tači, ohrabri u njegovom unutarpolitičkom sukobu sa Haradinajem i Veseljijem. Na drugoj strani, sa stanovišta srpske politike, pretpostavljam da je riječ o jednoj vrsti, po nas, odloženog svilenog gajtana", navodi Cvijetin Milivojević, politički analitičar.

Brisel neće biti mjesto odluke, uvjeren je Milivojević, jer da želi, danas bi mogao da ukine takse. O ozbiljnosti njihovih sastanaka govori i protokol koji je tragikomičan, jer bi u ime BiH trebalo da bude predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Imate izabrane predstavnike nove vlasti u BiH, imate Predsjedništvo koje je legitimno, a vi pozivate kao predstavnika BiH predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu, a istovremeno pozivate predsjednike iz drugih zemalja. U najmanju ruku neko je imao zlu namjeru prema Predsjedništvu, neću reći predsjedavajućem Predsjedništva", završava Milivojević.

Milivojević napominje da je potez Brisela besmislen, jer će se za četiri godine mandata i tri rotacije kad-tad njihovi predstavnici morati sresti s Dodikom.