latinica  ћирилица
19/12/2018 |  18:26 | Autor: SRNA

Đukanović: Rješavanje otvorenih pitanja - interes svih

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da su na sastanku lidera zapadnog Balkana sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini u fokusu bila tri otvorena pitanja u regionu - pitanje Makedonije, dijalog Beograda i Prištine i funkcionalnost BiH.
Milo Đukanović - Foto: SRNA
Milo ĐukanovićFoto: SRNA

"Svi učesnici su potencirali da je rješavanje ovih pitanja interes svih. Dok god imamo makar jedan otvoren problem, to ugrožava perspektivu ili dinamiku dostizanja evropske perspektive", rekao je Đukanović nakon sastanka u Briselu.

On je istakao da je najvažnije da je danas potvrđena spremnost svih zemalja da daju doprinos, prvenstveno konstruktivnim ponašanjem, reformskim naporima i posvećenošću dostizanju evropskih standarda.

"A onda da pružimo i podršku onima koji su neposredno u rješavanju ova tri problema, da bismo što prije stvorili uslove za uspostavljanje pouzdanije stabilnosti u regionu, a time i brže dostizanje evropske perspektive svih zemalja zapadnog Balkana", poručio je Đukanović.

On je naglasio da je zajednički interes obezbijediti kvalitetniji život.

Na ručku su bili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, premijer Makedonije Zoran Zaev i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.