latinica  ћирилица
04/01/2019 |  07:58 | Autor: SRNA

Izjašnjavanje o krivici optuženog Ale Hodžića

Sud BiH najavio je da je za danas zakazano izjašnjavanje o krivici optuženog Ale Hodžića, koji se zajedno sa Atifom Dudakovićem i još 15 komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH tereti za zločine protiv čovječnosti na području Krajine 1995. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Hodžić se 19. decembra, kada su se ostali optuženi pred Sudom BiH izjasnili da nisu krivi za zločine koji im se optužnicom stavljaju na teret, nije izjasnio o krivici jer zbog bolesti nije prisustvovao ročištu.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Dio optužnice koja tereti Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.