latinica  ћирилица
04/01/2019 |  09:00 | Autor: SRNA

Јovanović: Beograd da djeluje aktivnije povodom izjava iz Tirane

Diplomata Vladislav Јovanović izjavio je, komentarišući najavu Albanije da će otvoriti granicu sa Kosovom, da to nije samo nefer prema Srbiji, već i bacanje rukavice u oči UN i OEBS-u, koji ne reaguju.
Vladislav Јovanović (Foto: atvbl.com) -
Vladislav Јovanović (Foto: atvbl.com)

"Naša granica prema Albaniji je međunarodno priznata i to ne prema Rezoluciji 1244, nego i prijemom Srbije u UN u njenim republičkim granicama. Sve granice jugoslovenskih republika su `svete`, to je bio uslov da napuste Јugoslaviju, jedino u slučaju Srbije Zapad žmuri", rekao je Јovanović za "Sputnjik".

On kaže da je na Srbiji da djeluje aktivno, a ne samo da konstatuje da treba obavijestiti generalnog sekretara UN, i da treba da alarmira OEBS i Savet Evrope i da razmisli da uputi neku vrstu memoranduma u kojem bi se konstatovalo da je Albanija sa Kosovom glavni uznemirujući i destabilizujući faktor regiona.

Јovanović je podsjetio da Albanci imaju već 150 godina star projekat ujedinjenja koji se sprovodi sve vrijeme sa istom istrajnošću, bez obzira koju od velikih sila imaju na svojoj strani.

On je dodao da to odgovara i nekim geopolitičkim planovima na Balkanu, a prije svega SAD i Velikoj Britaniji da ojačaju islamsko-katolički luk prema Srbiji.

Zbog toga su, dodaje on, snažno podržavali izdvajanje Hrvatske i žmirili nad protjerivanjem srpske zajednice iz Albanije, a sada tjeraju Srbe da žive u BiH sa druga dva naroda i uprkos tome što kažu da je takav suživot u bivšoj Јugoslaviji bio nemoguć.

"Oni imaju želju da Srbiju sabiju na što uži prostor, da je ograniče i da bude stalno pod stražom dva dela tog luka. Albanci su to prozreli, rade vrlo brzo i žele da stave svoje zaštitnike pred svršen čin", smatra Јovanović.

Govoreći o predstojećoj posjeti predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji, Јovanović je rekao da prisustvo Putina bilo gdje u Evropi uznemirava zapadne zemlje, a pogotovo na Balkanu, kojeg, kako je naveo, oni smatraju svojom teritorijom i pomalo se kaju što će morati da se zadovolje sa podjelom uticaja.

"Ta poseta popravlja i osnažuje položaj Srbije, a ako bude i nekih konkretnih dogovora u oblasti politike i vojno-ekonomske saradnje, to bi moglo da bude opomena za drugu stranu da ne sme tako gambitno da nasrće na nas", zaključio je Јovanović.