latinica  ћирилица
04/01/2019 |  11:15 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Trebinje: Prva rođena beba u Novoj godinu darovana zlatnikom

Prvu rođenu bebu u Novoj godinu u Trebinju, Gradska uprava je darivala zlatnikom sa likom svetog Vasilija Ostroškog i grbom Trebinja. Ova tradicija Gradske uprave obradovala je majke ali sigurno će i bebe kada porastu.

Ponosna majka prvog rođenog dječaka u 2019. godini, Oksana Kašiković pohvalila je gest Gradske uprave i poželjela je što više beba u ovoj godini. Ovo je njeno treće dijete , a starija braća, dodaje, jedva čekaju da upoznaju novog člana porodice.

"Zvaće se Јakov. Rođen je sa četiri kilograma i 56 centimetara je dugačak", rekla je majka Oksana Kašiković.

Gradska uprava Trebinja nastoji da realizuje nekoliko projekata jačanja porodice. U ovoj godini, za takve namjene, planirano je 90 hiljada maraka.

"Gradska uprava pomaže bračnim parovima od 150 do 2.400 maraka. Novi program je za bračne parove koji imaju preko 38 godina, a prvi put stupaju u brak", istakao je zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Đurić.

Od 2017. godine, kada je uveden ovaj program, 18 bračnih parova je koristilo podsticaje Gradske uprave . U toku 2018. u trebinjskom porodilištu je rođeno 309 beba.

"Želimo da se ovakav trend nastavi, da se natalitet poveća ne samo u našem gradu već čitavoj Republici Srpskoj", naglasila je v.d direktora Bolnice "Trebinje" dr Ljubica Miljanović

U Trebinjskoj bolnici od ove godine, kako je najavljeno, trebalo bi da bude uvendena epiduralna anestezija za bezbolan porođaj.