latinica  ћирилица
04/01/2019 |  13:29 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Milić: Јanuarske penzije biće uvećane za oko dva odsto

Fond Pio Republike Srpske sumirao je rezultate rada u prošloj godini i najavio povećanje penzija već u februaru. Nakon redovnog usklađivanja, januarska penzija trebalo bi da bude veća za dva odsto.

2018. godina je za Fond PIO Republike Srpske najuspješnija godina od njegovog osnivanja.

U prošloj godini prosječna penzija za penzionera sa 40 godina staža iznosila je 545 KM, što je 62 odsto prosječne plate u Srpskoj. Penzije u ovoj godini biće redovne i povećane.

"U februaru prilikom obračuna januarkse penzije, doći će do usklađivanja penzija, odnosno povećanja od dva odsto", kaže Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske.

Fond PIO u prošloj godini imao je više od 307.000 osiguranika i više od 263.000 korisnika prava na penziju.

Broj osiguranika jeste rekordan, ali je ove godine i rekordan prihod od doprinosa, dva i po miliona KM više u odnosu na plan.

"Plan za tekuću godinu je takođe veći, realan je i zasniva se na ostvarenom planu za 2018 godinu. Ali i na planu Poreske uprave i Ministartsva finansija da se u 2019. godini naplati jedan dio potraživanja ne samo Fonda PIO nego i budžeta Republike Srpske, a to su porezi, doprinosi za zdravstvenu zaštitu, dječiju zaštitu i drugo", navodi Milić.

486 miliona KM su potraživanja Fonda PIO. Najveći dužnici su zdravstvene ustanove, a prvi put u posljednje tri godine porasle su i obaveze doprinosa samostalnih preduzetnika. U posljednjih pet godina penzija je povećana za 20 odsto.