latinica  ћирилица
04/01/2019 |  15:25 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Nevesinje: Iz Njemačke stigla dva sanitetska vozila

Dvije zdravstvene ustanove u Nevesinju dobile su dva sanitetska vozila. Sredstva su obezbijedili donatori iz Njemačke i iseljenici sa naših prostora.

O pomoći rodnom kraju, Nevesinjac Novica Radović kaže da, s obzirom na to da dugo živi i radi u Njemačkoj, razmišljao je duži period. Nakon kontakata sa Domom zdravlja i Bolnicom, kao prioritet, dogovorili su nabavku namjenskih vozila.

- Došao sam na ideju da pokušam nešto organizovati, tako sam kontaktirao Nijemce, ta humanitarna organizacija, koji su odmah reagovali, da im pošaljemo podatke i o čemu se radi. Ideja je vrlo brzo sprovedena u djelo - ističe Novica Radović. 

Za jedno vozilo novac je obezbijedila humanitarna organizacija “Dijakoni Vintenberg”, dok je za drugo Radović sa prijateljima prikupio ukupno 35.000 evra. Namjensko sanitetsko vozilo, za transport i najzahtjevnijih pacijenata, uručeno je Bolnici “Mihajlo Labalo”.

- Svakako ćemo obogatiti vozni park, a pacijentima omogućiti bezbrižniji, sigurniji i udobniji transport do ustanova do kojih ih budemo slali - zadovoljno je poručio dr Velibor Milivojević, direktor Bolnice u Nevesinju.

Dotrajalost voznog parka, zajednička je karakteristika za obje zdravstvene ustanove. Dom zdravlja je, iz vlastitih sredstava, kupio namjensko vozilo za prevoz dijaliznih pacijenata u Trebinje, tri puta sedmično. Zbog stalne upotrebe i dotrajalosti, kažu iz uprave, srećna okolnost je što su dobili novo.

- Značiće mnogo, pogotovo u zimskim uslovima. P, čak i u ljetnjim uslovima, kada pacijentima treba pružiti maksimum što može da ima, pored sve muke koju imaju u svakodnevnom životu - rekao je MIilosav Uljarević, zamjenik direktora Doma zdravlja Nevesinje.

Vozila bi trebalo da budu na raspolaganju pacijentima poslije praznika.