latinica  ћирилица
04/01/2019 |  16:29 ⇒ 18:35 | Autor: RTRS

Svinjogojstvo u ekspanziji u Srpskoj

Vlada će i ove godine posvetiti ozbiljnu pažnju proizvodnji svinjskog mesa u Republici Srpskoj.

Izdvajanja za podsticaj u svionjogojstvu ostaće najmanje kao i prošle godine. Dosadašnje mjere su dale dobre rezultate jer se farme i obim proizvodnje povećavaju. Ono što je najveći problem je uvoz mesa iz inostranstva.

U Farmi Šarkanović U Pelagićevu imaju redovan godišnji rast uzgoja krmača- prasilja. Ove godine kapacitet im je 130 nazimnica, a naredne godine proširivanjem smještaja koje je u toku, planiraju povećati proizvodnju za 100 komada. U tome im pomaže Vlada Srpske.

- Trenutno podsticaje koje mi dobijamo, dobijamo nekih 70 maraka po krmači, svaki podsticaj je dobar, to nam je dovoljno koliko- toliko, rekao je Mićo Šarkanović, farmer, Pelagićevo. 

Svinjogojstvo u Republici Srpskoj je u ekspanziji, potvrđuju to i u ovoj farmi, ističe ministar Boris Pašalić. Broj farmi se sa 200 u 2017- oj uvećao na 420 u prošloj. Farmeri su u 2017- oj proizveli 9700 krmača, a samo godinu kasnije, oko 14 hiljada. Porasla je i proizvodnja tovnih svinja, tako da je u prošloj godini bilo oko 100 hiljada. Problem je međutim, uvoz mesa iz inostranstva.

- Naš je plan da svinjogojstvo podržimo sa 2-2,5 miliona maraka jer smo prošle godine za na zimnice izvojili 900.000 KM i za to za milion i 300 hiljada, tako da se taj iznos ni ove goodine neće smanjiti, on može biti samo veći, naglasio je Pašalić.

Iako je svinjogojstvo u usponu, neki problemi predugo traju. Proizvođači prasadi tvrde da se cijena mesa tokom godine mijenja sa godišnjim dobima. To, svakako nije, garant za stabilniju proizvodnju?

- Zimski period i proljeće je dobra cijena, ljeto je osrednje dok je jesen za proizvodnju prasadi realno nepovoljna cijena, istakao je Dragan Popović, farmer iz Prnjavora.

O širenju tržišta, moraju voditi brigu proizvođači, mesoprerađivači ali i vlada osmišljavanjem novih načina stimulacije. Važni su takođe i domaći propisi, bez kojih nema probirljivijeg tržišta.

- Mi možemo zadovoljiti svoje potrebe u velikom obimu. Na žalost BiH nije ispunika uslove za izvoz crvenog mesa u zemlje EU. Mi možemo izvoziti u Srbiju i Crnu Goru, dodao je Pašalić.

Stimulacije u ovoj godini za svinjogostvo, biće najmanje kao i prošle godine, u iznosu od dva i po miliona maraka možda i više, kaže ministar Pašalić.