latinica  ћирилица
04/01/2019 |  16:52 ⇒ 17:18 | Autor: SRNA

Karan: Zlonamjerne tvrdnje o akreditacijama za Dan Republike

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske godinama na isti način vrši bezbjednosnu provjeru za svakog od učesnika u bilo kojoj aktivnosti povodom obilježavanja Dana Republike i tendenciozno i zlonamjerno su u nekim napisima izdvojeni radnici u medijima kao oni kojima će putem policije biti dijeljene akreditacije, izjavio je danas generalni sekretar predsjednika Srpske Siniša Karan.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan je istakao da dugogodišnja standardna procedura podrazumijeva da svaki direktni učesnik prilikom dobijanja akreditacije mora proći bezbjednosne provjere što je apsolutni interes svih ljudi uključenih u organizaciju, ali i bezbjednog održavanja svih manifestacija.

"MUP za svakog onoga ko neposredno učestvuje u organizaciji na bilo koji način vrši provjere i izdaje akreditaciju koja je, zapravo, potvrda bezbjednosne provjere. Te provjere se rade već dugo, gotovo mjesec dana i akreditacije se preuzimaju u MUP-u zbog jednostavnosti, s obzirom na veliki broj učesnika", rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, u nekim napisima su tendenciozno izdvojeni radnici u medijima koji su, takođe, obuhvaćeni kontingentom od oko 2.000 akreditacija i preliminarnim provjerama.

"Neko je izvukao samo njih vrlo tendenciozno, netačno i rekao bih, ne samo zlonamjerno, nego i usljed nepoznavanja procedura. Iz čisto praktičnih razloga nismo htjeli da veliki broj učesnika ograničimo na kratak period da sa bilo kojeg drugog mjesta izdajemo te akreditacije. Ovdje se radi o mjestu izdavanja kao tehničkom pitanju, s obzirom na to da službe MUP-a rade danonoćno i to nam je najjednostavnije. MUP svih ovih godina na isti način vrši bezbjednosnu provjeru za svakog od učesnika u bilo kojoj aktivnosti povodom obilježavanja Dana Republike, a njih je oko 2.000", pojasnio je Karan.

On je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske ove godine kao i prethodnih pokrovitelj organizacije obilježavanja Dana Republike.

"Služba predsjednika Republike je nosilac ogromnog broja aktivnosti u vezi sa obilježavanjem Dana Republike, one traju danima i trajaće gotovo do polovine januara. Centralna manifestacija je 9. januara, odnosno svečana akademija u dvorani `Borik` i centralni defile. Ovo govorim iz prostog razloga da se shvati da obilježavanje Dana Republike traje gotovo mjesec dana i da imamo ogroman broj manifestacija", istakao je Karan.

Među manifestacijama, dodao je Karan, veliki broj je i onih koje uključuju prisustvo mnoštvo štićenih ličnosti, nosilaca državnih i javnih funkcija i drugih zvanica.

On je pojasnio da u pripremi i obilježavanju Dana Republike neposredno učestvuje najmanje 2.000 direktnih učesnika.

"Sve to zahtijeva i veoma važnu komponentu, a ona je bezbjednosna. Iz tih razloga svih ovih godina postoji standardna procedura bezbjednosnih provjera svih direktnih nosilaca brojnih aktivnosti u pripremi i izvođenju programa obilježavanja Dana Republike kao što su mnoge institucije, javna preduzeća, preduzeća koja se bave različitim tehničkim poslovima i organizacijom. Samo u dvorani `Borik` imamo nekoliko stotina neposrednih učesnika u raznim manifestacijama", rekao je Karan. /