latinica  ћирилица
04/01/2019 |  18:47 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Šta je pozadina opstrukcija formiranja novog Savjeta ministara?

Formiranje Savjeta ministara kasni isključivo zbog opstrukcija SDA i DF-a čiji kadrovi u Predsjedništvu BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić odbijaju prijedlog stranaka iz Republike Srpske da Zoran Tegeltija bude mandatar.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik smatra da je stvarna namjera sarajevskih političkih stranaka da zaobiđu izborne pobjednike iz Srpske pri formiranju vlasti na nivou BiH, što praktično nije moguće.

Nema naznaka da će bošnjački i hrvatski član Predsjedništva popustiti. Svoj pristanak i glas za Zorana Tegeltiju uslovljavaju nastavkom NATO puta. Srpski član Predsjedništva pak smatra da se iza blokade krije težnja da se Savjet ministara formira bez SNSD-a i njegovih koalicionih partnera.

- Ovaj put Savjet ministara mogao se formirati do Nove godine i to nije uspjelo zato što vjerujem da postoji htjenje u Sarajevu da se opet zaobiđu izborni pobjednici iz Srpske ali pri tome imaju problem a to sam ja koji sjedim u Predsjedništvu, rekao je Dodik.

Rok koji je Predsjedništvo imalo da predloži mandatara istekao je prije 10 dana. Odgovornost za kašnjenje je na hrvatskom i bošnjačkom članu. Oni ne žele Srbina na čelu Savjeta ministara koji bi bez sumnje temu o NATO članstvu ostavio po strani.

- To je razlog zašto mislim da bi se mogla da uskrati podrška budućem mandataru ali kažem ostaje da vidimo da li će to biti promjenjeno, da ne zatvaramo dijalog, istakao je Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović rekao je da nema ništa protiv Tegeltije.

- Ali evropski i NATO put BiH i ekonomske reforme to su uslovi pod kojima ću ja dati glas za tog kandidata, dodao je on.

Neuspjeh pri konstituisanju Komisije za izbor i imenovanje Savjeta ministara potvrđuje da "kilavo" ide sa formiranjem vlasti na nivou BiH. Neizvjesno je hoće li u toku ovog mjeseca ponovo biti održana Komisija što implicira da nema novog Savjeta ministara prije februara. Dovoljno vremena da Denis Zvizdić pokuša da nas "uvede" u NATO usvajanjem tzv. Godišnjeg nacionalnog plana i pored stava Srpske o vojnoj neutralnosti.

- Možemo da primjetimo da je u toku "državni" udar, s jedne strane se blokira formiranje Savjeta ministara, blokira izbor Zorana Tegeltije a s druge strane imamo aktivnosti Denisa Zvizdića da nelegalno progura taj GNP kako ga zovu o članstvu u NATO, smatra Perišić.

Kada je riječ o Srpskoj, parlamentarna većina na nivou BiH čine stranke okupljene oko SNSD-a dok su iz Federacije izvjesni HDZ BiH i SDA. Ipak, zbog zastoja u formiranju vlasti u tom entitetu moguće je da još neke partije budu dio bh vlasti ili da čak istisnu SDA i HDZ BiH.