latinica  ћирилица
04/01/2019 |  18:49 | Autor: SRNA

"Srpska - trajna, stabilna i funkcionalna"

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da se u kontinuitetu vodi kampanja protiv Republike Srpske i da mu je žao što ni političke strukture, ni nevladine organizacije u FBiH ne mogu da prihvate da je Srpska trajna kategorija, dobro organizovana, stabilna i funkcionalna.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

"Mi smo svoj legitimitet i subjektivitet unijeli u Dejtonski sporazum i ne bi bilo BiH, ovakve kakva jeste, da nema Republike Srpske. Mi ne želimo obilježavanjem 9. januara nikoga da vrijeđamo, to je naše legitimno i ustavno pravo. Tada je rođena Srpska i tada su donesene odluke o njenom formiranju", rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu.

Košarac je istakao da je želja da se 9. januar, Dan Republike Srpske, obilježi na dostojanstven način, kako i priliči srpskom narodu.

On je povodom "morbidne čestitke" koju su institucijama Srpske uputila bošnjačka udruženja povodom 9. januara - Dana Republike, rekao da su takve poruke, uvredljivog sadržaja, upućene svim građanima Republike Srpske i ne doprinose stabilizaciji prilika na nacionalnoj osnovi u BiH.

"Žao mi je što određeni politički vrh manipuliše predstavnicima nevladinog sektora i to nas definitivno vrijeđa", rekao je on.

Košarac je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao potreba srpskog naroda da se odbrani od političkih i drugih ideologija Alije Izetbegovića, koji je želio da na ovom prostoru formira islamsku državu.

"Znamo da tamo gdje Srbi nisu bili dovoljno dobro organizovani, gdje su vjerovali u neke druge vrijednosti, kako su i na koji način prošli, kolike su naše žrtve", istakao je on.

Košarac je dodao da je više od 30.000 ljudi srpske nacionalnosti stradalo u proteklom ratu, a da se i dalje traga za nestalim i identifikaciji značajnog broja pronađenih tijela.

"Mi želimo iz Republike Srpske svaki put da pošaljemo univerzalnu poruku, da je za nas svaka žrtva ista i da bi pravosudne institucije trebalo da imaju isti tretman prema svima, ali je vidljivo da postoje zloupotrebe, manipulacije. Sa druge strane, jasna je poruka nama u Srpskoj da još nije stanje u FBiH toliko zrelo da razumije šta je Srpska i šta je imperativ svih njenih građana, a to je da je ona trajna kategorija", zaključio je Košarac.

Na "čestitkama" koje su na adrese institucija Republike Srpske uputila bošnjačka udruženja nalazi se fotografija ljudskih kostiju i leševa i natpis: "Ako obilježite Dan Republike Srpske ne zaboravite - ovo su njeni temelji".

Među potpisanim pošiljaocima "čestitke" su, uglavnom, udruženja proistekla iz rata, među kojima je koalicija "1. mart", ali i udruženja koja se zvanično deklarišu za toleranciju, mir, istinu i pravdu. Među njima su Forum građana Tuzle i Fondacija istine, pravde i pomirenja iz Tuzle.