latinica  ћирилица
04/01/2019 |  18:59 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Nadležni najavljuju - uskoro registar boraca

Godinama najavljivani elektronski registar boraca proteklog odbrambeno–otadžbinskog rata, prema najavama nadležnih mogao bi uskoro da bude završen.

Јedan od glavnih razloga što je Srpskoj taj registar potreban je nepodudaranje u brojkama između onih koji su zapravo učestvovali u ratu i onih koji ostvaruju boračka prava. Izradu elektronskog registra podržale su boračke organizacije, koji bi, kako kažu otklonio brojne neregularnosti.

Elektronski registar boraca biće urađen, bar je tako nedavno obećao premijer Srpske Radovan Višković. Ispunjenje ovog obećanja očekuju u boračkoj organizaciji Republike Srpske, gdje smatraju da se napokon treba preći sa priča na djela. Predsjednik ove organizacije Milomir Savčić smatra da su mnogi do statusa borca došli na nezakonit način, i da se ta nepravda mora ispraviti.

- Na način da su im izdate iz ovog ili onog razloga nekakava uvjerenja koja ne odražavaju stvarno stanje kada se tiče učešće u ratu,  pogotovo vremena provedenih u zoni borbenih dejstava, rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Da postoje neslaganja u broju boraca- učesnika u odbrambeno otadžbinskom ratu – i broja onih koji danas ostvaruju prava boračkih kategorija, svjesni su u resornom ministarstvu. Ali ovaj posao neće biti jednostavan, poručuje ministar Duško Milunović.

- Naša evidencija korisnika prava ne poklapa se sa evidencijom broja boraca. Mi posjedujemo, sa određenim doradama koje ćemo da imamo i još nadogradnjama sistema i unosom manjeg dijela podataka, mi ćemo takav registar da imamo, istakao je Milunović.

Ovaj posao trebalo je završiti davno, da se zna ko je rat proveo na prvim linijama, a ko je bio dezerter, kategorični su u Udruženju Veterani Republike Srpske.

- Smatramo da je javni registar vrlo bitan jer iz javnog registra očekujemo da neće biti svejedno onome ko se vodio ko je cijeli rat bio donator ili dezerter. Sada se nalazi na tom spisku, da mu neće biti jednostavno da se pojavvi javno njegovo ime kao učesnika rata, smatra Duško Vukotić, predsjednik Udruženja "Veterani republike Srpske".

Јavnosti treba da bude dostupan i registar određenih primanja, tvrde u BORS-u, kao što je jednokratna novčana pomoć, jer ta primanja uvjereni su dobijaju i oni koji ne zaslužuju.