latinica  ћирилица
04/01/2019 |  19:16 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Da li region treba da strijepi od ideje Velike Albanije?

Da li je ukidanje granice između Kosova i Albanije početak ostvarenja istorijskog sna Albanaca - Velike Albanije? Albanski premijer, Edi Rama najavio je da je to samo početak i da isto slijedi sa Crnom Gorom, Makedonijom i Grčkom. Već je dobio podršku makedonskog premijera, Zorana Zaeva koji kaže da bi učinio isto.

U novogodišnjoj čestitiki, Edi Rama otkrio je, čini se i novogodišnju želju. A to je - Velika Albanija.

Činjenica je da nigdje ne spominje otvaranje granica i sa Srbijom i Bugarskom. Makedonski premijer, koji je albanskoj manjini u svojoj zemlji, jezik već proglasio drugim službenim, danas je ipak, ispravio svoju izjavu tvrdeći da je mislio na sve zemlje regije.

"Mislio sam na sve granice u regiji po principu Evropske unije kojom težimo", rekao je Zoran Zaev, premijer Makedonije.

U Beogradu, međutim, drugačije čitaju Raminu poruku i navode da nije primjereno da Evropa ćuti ili se pravi da ne vidi šta se dešava.

"Evropa i cijeli svijet ćute na formiranje velike Albanije i prave se da ne vide kakvo se zlo sprema. Velika Albanija se ne može stvoriti, a da ne izazove sukobe na čitavom Balkanu, ne samo sa Srbijom i Srbima", naglašava Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

Milovan Drecun, predsjednik Odbora za Kosmet u Skupštini Srbije istakao je da je očigledno da Priština ima podršku za ujedinjenje.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, ranije je izjavio da se iza uvođenja taksi sve vrijeme krio plan Prištine za ujedinjenje sa Albanijom tako što će međunarodnu zajednicu staviti pred svršen čin. Proširenje na ostale zemlje sa albanskim stanovništvom je drugi dio plana kaže premijerka Srbije, Ana Brnabić.

"Čini mi se da će oni pokušati da se izvuku na inicijativu koju je upravo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stavio na sto, a to je da imamo jednu carinsku uniju, da imamo povezani Balkan zbog ekonomskog rasta, ukazuje da su očigledno "granice na stolu". Pitanje granica moglo je da bude na stolu prije deset godina, a sada ne može. Sada imamo da za neke mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu", navela je Brnabićeva.

Albanci su međutim uvjereni u rješavanje svog nacionalnog pitanja, bar kada je u pitanju srpska teritorija na koju pretenduju - Kosovo.

Kosovski predsjednik, Hašim Tači navodi da će 2019. biti godina uzajamnog priznanja sa Srbijom.