latinica  ћирилица
04/01/2019 |  19:22 | Autor: SRNA

Višković i Milunović sutra u Kravici

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović prisustvovaće sutra u Kravici parastosu za 158 nastradalih Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na Božić, 7. januara 1993. godine.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U 11.00 časova biće služen parastos stradalima u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici, a u 11.45 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomen-obilježje u Kravici, najavljeno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Parastos će biti služen za 158 Srba iz Kravice i susjednih zaselaka stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na Božić, 7. januara 1993. godine.

Nastavljajući etničko čišćenje započeto u aprilu 1992. godine i uništavanje svega što je srpsko, muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja upale su na Božić 1993. godine u Kravicu, gdje su ubile 49, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo od kojih pet nije pronađeno ni nakon 25 godina.

Među onima koji se još vode kao nestali na Božić u Kravici su i dvije žene.

Toga dana selo je opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice, oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini izbjegavši sigurnu smrt.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Ni nakon 26 godina niko nije odgovarao za ubistva i zločine u Kravici, niti za ostale zločine u brojnim srpskim selima u srednjem Podrinju.