latinica  ћирилица
04/01/2019 |  19:44 ⇒ 05/01/2019 | 09:22 | Autor: RTRS

Ljubica Božunović- jedan od deset najboljih pedagoga inovatora u BiH

Djecu ne treba da vodimo, već da ih usmjeravamo – parola je Ljubice Božunović. Sa svoja tri rada namijenjena mališanima predškolskog uzrasta jedan je od deset najboljih pedagoga inovatora u BiH, i jedini prosvjetni radnik iz Srpske čiji se rad našao među dest najboljih za Godišnju nagradu za inovativne nastavnike.

Šest godina je čekala na zaposlenje, samo deset mjeseci radi, a iza nje su već rezultati i radovi kojima se i ona, ali i ustanova u kojoj je zaposlena ponose.

Ljubica Božunović pedagog je u prnjavorskom vrtiću "Naša radost".

Knjiga za roditelje djece predškolskog uzrasta, koja govori o važnosti učenja u najranijoj dobi, zbirka kratkih tekstova namijenjena bogaćenju fonda riječi i razvoju govora, njena su dva rada.

"Treća jeste ova didaktička igrica koja jeste namijenjena za igru odraslog i djeteta gdje bi iz tog razloga htjela da skrenem pažnju i motivišem roditelje da na kvalitetan načni iskoriste slobodno vrijeme, u suštini da se uči kroz igru", rekla je Božunovićeva.

A cijela ideja učenja kroz igru zapravo je jednostavno realizovana. Djeca prvo izvlače jednu od četiri boje, potom nasumično biraju pitanje na koje odgovaraju i tako zajedno sa pedagogom dolaze do novog saznanja koje usvajaju.

Ovakav pristup nastavi sve je češći. Ipak Ljubica je jedina iz Srpske čiji je rad ušao u najboljih deset u izboru za Godišnju nagradu za inovativne nastavnike, sarajevskog Centra za obrazovne inicijative. Inovativan pristup nastavi – učenje uz igru, vole i mališani.

"Samo podsticanje kreativnosti kod djece, nije bitno da li je osnovna ili predškolska ustanova, stvarno doprinosi boljem kvalitetu i učenja i snalaženja, ne samo u školi nego i u životu uopšte. Međutim, sve zavisi od toga koliko su prosvjetni radnici spremni da ulažu u sebe, trud, rad i zalaganje u posao, jer u ovaj posao i treba da krećemo iz ljubavi, a najmanje iz bilo kakve koristi", naglasila je Božunovićeva.

Podsticaj u vidu boljih uslova i većih plata koristio bi prosvjetnim radnicima, koji bi onda u većoj mjeri nastavi pristupali kreativno, smatra Ljubica.

Priznaje da njen rad, osim predlošske ustanove u kojoj radi još uvijek nije prepoznat. Zato se i ne može naći u slobodnoj prodaji, jer bi ona, kao idejni tvorac trebalo da snosi određeni dio troškova, na šta trenutno nije spremna.